Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Cine a fost „împăratul” care i-a oferit diamante Elenei Ceaușescu
Articole online

Cine a fost „împăratul” care i-a oferit diamante Elenei Ceaușescu

Diamantele lui Ceaușescu

Fost luptător în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în războiul sino-indian, Bokassa a reușit să ajungă la putere în urma unei lovituri de stat, care s-a produs chiar în noaptea trecerii dintre ani, 1965-1966. Imediat ajuns la conducerea statului, Bokassa decide să abolească Constituția și să transforme Republica Centrafricană într-o dictatură, unde cei care erau împotriva practicilor sale, mureau pe loc.

Din cauza faptului că a cheltuit banii populației sale, Bokassa a fost nevoit să facă afaceri cu alte state. Așa a ajuns să se întâlnească și cu președintele Republicii Socialiste de la acea dată, Nicolae Ceaușescu. În 1970, Bokassa a fost invitat la București, vizita având loc între 11 și 16 iulie. Doi ani mai târziu, Nicolae Ceaușescu a efectuat vizita de răspuns în perioada 16-18 martie 1972.

La acea dată, Nicolae Ceaușescu începuse procesul de dezvoltarea industrială a țării, implicarea mai accentuată în relațiile diplomatice cu alte state, dar și construirea cultului personalității care i-a adus nemulțumirea populației.

În contextul întâlnirii dintre cei doi, Bokassa i-a vorbit lui Ceaușescu despre bogățiile naturale ale țării sale, pe care nu le putea exploata din cauza lipsei banilor, două treimi din bugetul Republicii Centrafricane provenind din exploatarea diamantelor.

Cadouri cuvenite

Interesat de acest domeniu, Ceaușescu decide să îl ajute prin utilajele care puteau fi folosite în construirea obiectivelor geologice, în schimbul exploatării zăcămintelor pe care le deținea Republica Centrafricană, precum diamante, fier, uraniu, cupru, etc.

Dacă Ceaușescu era interesat de dezvoltarea industrială și economică a țării, soția sa, Elena, considera vizitele în străinătate oportunitatea perfectă pentru a achiziționa diverse obiecte de valoare. La mijlocul anilor ’70, “doamna atribuia o formidabilă valoare diamantelor oferite de Bokassa. Diamante pe care academiciana le păstra în seiful său personal, scoțându-le pe masa să le admire. Precum un avar, îi era gândul doar la cadourile primite în vizitele din străinătate”, a declarat generalul Marin Neagoe, fostul șef al Direcției a-V-a.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola