Evenimentul Istoric > Istoric Play > Regele Mihai a fost salvat de Elena Ceaușescu
Istoric Play

Regele Mihai a fost salvat de Elena Ceaușescu

Regele Mihai a părăsit România în urma actului de abdicare de la 30 decembrie 1947. Din acel moment a început o relație ciudată între el și regimul comunist.

O relație care a fost mulți ani, până la jumătatea anilor ’80 marcată de un soi de neutralitate binevoitoare, în ciuda faptului că Regele Mihai a fost silit să abdice și să-și părăsească țara în urma unui ultimatum dat de comuniști.

Actorii principali ai acelui moment au fost Petru Groza, prim-ministru, Gheorghe Gheorghiu-Dej, șeful PCR și Al. Vîșinski, reprezentantul URSS în România.

Coabitarea Regelui cu regimul comunist se încheia abrupt, deși trecuseră doar trei ani și jumătate de la 23 August 1944 și doi ani de la decorarea sa de către URSS pentru meritul de a fi scurtat Cel De-al Doilea Război Mondial cu cel puțin șase luni, salvând milioane de vieți.

Securitatea a descoperit dispariția a 47 de tablouri cu o valoare de 100 de milioane de dolari. A început demersurile pentru recuperarea lor.

În 1985, Elena Ceaușescu a luat o decizie surprinzătoare: a ordonat încetarea tuturor demersurilor juridice și abandonarea eforturilor de spionare a fostului suveran.

De ce? O parte a răspunsului și documente inedite puteți afla din materialul video oferit de Evenimentul Istoric.

Registration

Aici iti poti reseta parola