Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cine a fost Al-Hakim bi-Amr Allah, califul cu mintea tulburată?
Articole online

Cine a fost Al-Hakim bi-Amr Allah, califul cu mintea tulburată?

Al-Hakim bi-Amr Allah

Cine a fost Al-Hakim bi-Amr Allah, califul cu mintea tulburată?

Născut la Cairo în 985 p. Chr., AlHakim bi-Amr Allah a fost fiul celui de-al patrulea calif fatimid, Al-Aziz Billah. A fost desemnat succesor la tron la vârsta de unsprezece ani, după moartea tatălui său. Mama lui, care era o sclavă creștină, a jucat un rol important în creșterea și educația lui, fiind cunoscută pentru evlavia și inteligența ei.

Ca tânăr conducător, Al-Hakim bi-Amr Allah era privit drept o mare promisiune și a fost admirat pentru precocitatea sa, pentru stilul său de viață ascetic și devotamentul său față de studiu. Cu toate acestea, pe măsură ce a crescut, comportamentul lui a devenit din ce în ce mai imprevizibil: a început să se vadă ca o figură divină și a pretins că a primit revelații de la Allah, exact ca profetul Mohamed. Mai mult decât atât, a avut tendința de a lua decizii controversate și nepopulare, de unde și supranumele de „Califul nebun”. Unul din cele mai faimoase acte ale lui Al-Hakim bi-Amr Allah a fost persecuția împotriva non-musulmanilor, în special a populației creștine din Egipt.

Califul a ordonat distrugerea bisericilor și a altor locuri religioase și convertirea forțată a creștinilor la islam.

El a impus, de asemenea, legi stricte nonmusulmanilor, cum ar fi purtarea de haine distinctive și le-a interzis să călărească pe cai sau să poarte arme. Al-Hakim bi-Amr Allah a fost cunoscut și pentru susținerea studiilor și artelor islamice. A comandat multe lucrări publice, inclusiv moschei, școli și băi publice, care au fost construite în Cairo și în alte orașe. Ciudat este, e drept, și că a ordonat armatelor sale în 1020 să distrugă propria-i capitală. A fost, de asemenea, un patron al literaturii, sponsorizând traducerea lucrărilor filozofice și științifice grecești în arabă. 

Sfârșitul domniei lui Al-Hakim bi-Amr Allah a fost marcat de o dispariție misterioasă. În 1021, a plecat într-o plimbare pe timp de noapte și nu s-a mai întors. Pe măgarul lui au fost găsite urme de sânge, dar nici urmă de corpul califului. Soarta lui rămâne subiect de speculații, unii istorici sugerând că ar fi fost asasinat la ordinul surorii sale, în timp ce alții sugerează că s-a ascuns sau și-a organizat propria dispariție. 

Registration

Aici iti poti reseta parola