Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Egiptul dă o nouă lovitură arheologică
Articole online

Egiptul dă o nouă lovitură arheologică

Arheologii egipteni au scos la lumină aproximativ 250 de morminte vechi de 4200 de ani, în provincia Sohag din sudul țării.

Anunțul a fost făcut marți de Ministerul Antichităților.

Au fost descoperite „circa 250 de morminte, dintre care unele dispunând de unul sau mai multe puțuri funerare și altele de un culoar în pantă încheiat cu o sală funerară”, a precizat ministerul într-un comunicat.

„Mormintele datează de la sfârșitul Imperiului Vechi, sfârșitul perioadei ptolemaice”, se mai arată în document, citat de AFP.

Imperiul Vechi egiptean s-a întins între anii 2700 și 2200 î.Hr., în timp ce dinastia ptolemaică a durat 300 de ani, până la moartea Cleopatrei, în anul 30 î.Hr.

Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului General al Antichităților din Egipt, a anunțat că unul dintre mormintele Imperiului Vechi prezentau ușoare urme de inscripții hieroglifice și o cameră pentru „sacrificii”.

Potrivit lui Mohamed Abdel-Badie, un responsabil din cadrul Ministerului Antichităților care a condus săpăturile, au fost descoperite ceramică și obiecte dedicate divinităților egiptene.

De asemenea, au fost scoase la lumină și mici vase de alabastru, oseminte umane și animale precum și relicve din calcar, putând fi „stele funerare datând din timpul celei de-a VI-a dinastii”.

În Egipt, pare a fi o perioadă excepțional de fructuoasă din punctul de vedere al descoperirilor arheologice.

Cairo a anunțat mai multe descoperiri importante în ultimele luni, cu speranța de a-și relansa sectorul turistic.

Turismul, care este un domeniu cheie în economia egipteană, s-a confruntat cu numeroase dificultăți după revoluția islamistă din 2011, la care s-au adăugat și restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

La Cairo a fost deschis un nou muzeu național al Antichităților, unde au fost mutate 22 de mumii de suverani egipteni, în cadrul unei ceremonii fastuoase, cu torțe și care alegorice, care a avut loc pe 3 aprilie 2021.

Noul muzeu, care dorește să devină o mare atracție turistică, beneficiază de spații expoziționale generoase și de condiții tehnologice mult mai bune pentru conservarea obiectelor de patrimoniu.

Registration

Aici iti poti reseta parola