Cu ajutorul unui decupaj dintr-un ziar de acum 36 de ani, reconstituim o părticică din trecut. Faptul că petecul de hârtie este din istoria foarte recentă și totuși descrie o situație care ni se pare astăzi imposibilă demonstrează că lumea se schimbă cu o viteză uluitoare și foarte curând pagină de istorie va părea și o povestioară petrecută, cine știe, poate chiar ieri.
Articol din Los Angeles Herald-Examiner, apărut la 15 noiembrie 1983.
Titlul articolului: ”Inginer gay dă în judecată CIA, pentru refuzul de a îi da acces la informații secrete”
Deja de la titlu textul ar fi fost respins în orice redacție de la publicare, dar să trecem la conținut.
”John Green, un inginer în domeniul aerospațial în vârstă de 50 de ani, republican conservator, susține că a lucrat timp de 10 ani la proiectele clasificate ale CIA ale TRW Electronics, Sectorul de Apărare.
Totuși, pe 16 decembrie 1981, lucrurile s-au schimbat. După ce s-a descoperit că Green este homosexual, CIA i-a revocat accesul la informații secrete și implicit, susține Green, orice șansă de a mai promova.
După ce au eșuat toate apelurile făcute la conducerea CIA, Green a lansat ceea ce ar putea deveni un precedent important în lupta pentru drepturile homosexualilor, el a anunțat că a depus o acțiune în instanță împotriva CIA, pentru a își recâștiga accesul la informații.
Green și avocatul său, John McDermott, au spus reporterilor că vor să oprească CIA de la a mai refuza accesul la informații clasificate pentru lucrători la firme private, doar pe criteriul orientării lor sexuale.
În procesul înregistrat la Curtea Districtuală, se spune că oficialii CIA i-au încălcat lui Green dreptul constituțional la viață privată, la egalitate de șanse și libertatea de expresie.
Revocându-i accesul la informații lui Green, susține McDermott, CIA transmite mesajul că homosexualii ”nu sunt de încredere, oameni nebuni cărora nu le poți încredința informații sensibile”.
”Tot ce vreau este să mi se dea accesul înapoi” a adăugat Green. ”Toți suntem americani, doar că, din întâmplare, eu sunt gay”.
Dar CIA nu vede lucrurile la fel. Când colegul de cameră al lui Green a cerut acces la informații, un investigator CIA l-a intervievat pe Green și a descoperit că cei doi aveau o relație homosexuală.
Deși Green spune că tot timpul a fost onest în privința orientării sale sexuale și chiar a declarat, atunci când a cerut ridicarea nivelului de acces la informații, faptul că frecventează un club de ski pentru gay, Agenția l-a acuzat că a ascuns faptul că este homosexual și i-a revocat viza de acces aproape imediat.
Într-o scrisoare către Green, semnată de Directorul de Securitate al CIA, William R. Kotapish, inginerul era informat că ”S-a dovedit că ați ascuns participarea dumneavoastră la asemenea activități (homosexuale) atât față de angajatorul dumneavoastră cât și față de agenție.”
”Activitățile homosexuale, în opinia noastră, vă fac susceptibil de a fi șantajat sau constrâns”, continuă scrisoarea.
”De aceea, acțiunile dumneavoastră personale aruncă dubii serioase asupra calificării de a fi investit cu încrederea Compartimentului Informații Sensibile.”
Green a spus: ”Eu am crezut că ei știau totul despre mine. Sincer, cred că procesele lor de investigare sunt inepte.”
Și, când CIA a aflat, susține Green, ”am fost într-un mare necaz.”
Green crede că nu numai că oficialii Agenției i-au încălcat drepturiile civile, dar ”prin interpretările date propriilor reguli, ei sunt adevăratul risc de securitate.”
Green consideră că politica Agenției îi silește pe homosexualii să își ascundă preferințele, asta transformându-i în ținte pentru șantaje.
Un purtător de cuvânt al TRW și al CIA spune că ei nu pot comenta un proces aflat în derulare.
”Este evident că e ceva în neregulă aici” spune Green. ”Dacă mă ascundeam, acum eram manager de departament”.”
NOTĂ: La această oră, CIA se numără printre agențiile de stat din SUA care combat discriminarea prin politici proprii de personal. În 1983, totuși, Agenția era printre ultimele care considera că orientarea sexuală era un risc de securitate.
Fragmentul de ziar îl găsiți atașat acestui articol. Secretizat de CIA, el acum este declasificat. Reamintesc faptul că uneori agențiile secretizează sursele libere doar pentru a ascunde faptul că un anumit subiect era de interes operativ la un moment dat.