Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > CIA, implicată în asasinarea lui JFK. Ascunde documente oficiale
Articole online

CIA, implicată în asasinarea lui JFK. Ascunde documente oficiale

Kennedy

CIA și Asasinarea lui JFK. Acesta rămâne unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria americană. În timp ce varianta oficială susține că Lee Harvey Oswald a acționat singur. Acesta l-a asasinat pe președintele John F. Kennedy la 22 noiembrie 1963,. De atunci îndoieli și teorii ale conspirației au persistat timp de decenii.

Unul dintre factorii care contribuie la această scepticism este reticența CIA de a dezvălui în întregime dosarele asasinării lui JFK. Ceea ce a determinat unii experți, printre care și renumitul cercetător Jefferson Morley, să sugereze că agenția ar putea fi implicată în operațiuni de manipulare psihologic ale lui Oswald. 

Jefferson Morley, un expert recunoscut în ceea ce privește JFK și asasinarea sa, susține că acoperirea evenimentelor legate de uciderea lui Kennedy „continuă și astăzi”. El a exprimat convingerea că refuzul CIA de a dezvălui în totalitate înregistrările sale alimentează suspiciunea publică. Și întărește speculația cu privire la potențiala sa manipulare a lui Lee Harvey Oswald înainte de asasinat, potrivit Washington Post.

CIA l-a monitorizat pe Oswald

Afirmația lui Morley are la bază dezvăluirea că Oswald era cunoscut CIA cu câțiva ani înainte de evenimentul tragic, datorită simpatiilor sale comuniste. Această dezvăluire contrazice direct mărturia fostului director adjunct Richard Helms, care a minimizat cunoștințele Agenției despre Oswald.

Monitorizarea amănunțită a lui Oswald de către CIA datează din noiembrie 1959, când Oswald a călătorit la Moscova pentru a-și declara loialitatea față de comunism. Ofițeri de contrainformații au monitorizat cu atenție activitățile sale, iar diferite agenții americane, inclusiv FBI, Departamentul de Stat și Biroul de Informații Navale, au urmărit mișcările sale.

Cu o lună înainte de asasinat, Oswald a fost chiar fotografiat de către CIA în timpul unei vizite la Ambasada Sovietică. Mai mult, implicarea lui Oswald în confruntări cu studenți sponsorizați de CIA în New Orleans, care au creat operațiuni anti-Castro, adaugă noi elemente la complexitatea situației.

CIA refuză să arate paragrafele cenzurate

Morley subliniază faptul că acțiunile CIA sugerează un nivel de cunoaștere și implicare care contrazice afirmația lui Helms privind informațiile minime. El menționează că directorul CIA, Allen Dulles, a ascuns intenționat mișcările agenției legate de Oswald față de Comisia Warren. În plus, documentele dezvăluie că șeful contrainformațiilor, James Angleton, a căutat să ascundă informații de anchetă, sporind suspiciunile cu privire la un existența unui lunetist pe acoperiș.

Cu toate că au trecut decenii de anchete și investigații, vălul secret rămâne în mare parte intact în ceea ce privește rolul CIA în asasinarea lui JFK. Morley susține că această situație contribuie la convingerea că un “deep state” funcționează dincolo de instituțiile democratice. Au fost făcute numeroase încercări de a obliga CIA să dezvăluie toate documentele legate de caz. Dar chiar și președinții Biden și Trump au cedat în fața cerințelor Agenției de a ascunde anumite informații.

Agenția acoperă propria incompetență

Arhivele Naționale susțin că toate documentele referitoare la asasinat au fost eliberate, dar un număr semnificativ conțin încă paragrafe cenzurate. Jefferson Morley nu este singurul în scepticismul său cu privire la narativa oficială a Comisiei Warren cu privire la asasinatul lui JFK. Istoricul CIA David Robarge a recunoscut că CIA a ascuns informații relevante de la Comisia Warren, pe care le-a descris ca o „acoperire benignă”. Morley speculează că secretul agenției ar putea fi determinat de dorința de a preveni dezvăluirea propriei sale incompetențe sau de un instinct birocratic pentru secret.

Morley afirmă că CIA a ascuns „repetat” aspecte ale poveștii asăsinării Kennedy și arată că refuzul de a declasifica o notă veche de 62 de ani despre o posibilă restructurare în organizație este o dovadă a dorinței sale de a păstra secretul. Refuzul de a elimina cenzurarea paragrafelor, potrivit lui Morley, este, de asemenea, o consolidare a suspiciunii. Ceea ce el consideră că este dăunător pentru autoguvernarea democratică.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola