Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China sprijină din răsputeri economia Rusiei. Ajutorul dat lui Putin e cît se poate de avantajos
Articole online

China sprijină din răsputeri economia Rusiei. Ajutorul dat lui Putin e cît se poate de avantajos

China și-a dublat importurile de gaz lichefiat rusesc

Beijingul a cumpărat de două ori mai mult gaz natural lichefiat rusesc în februarie comparativ cu anul precedent.

Mai exact, Beijingul a cumpărat luna trecută aproape 401.000 tone de GNL rusesc, a notat Bloomberg pe 21 martie, citând date de la oficialii vamali chinezi. Acest volum a reprezentat 8% din totalul importurilor de GNL ale Chinei în luna februarie.
Sporirea importurilor din Rusia are loc în condițiile în care China a importat luna trecută cu 12% mai puține gaze naturale lichide față de februarie 2021, informează Bloomberg.

Mai mult, China a importat un total de 12,67 milioane de tone de țiței din Rusia în primele două luni ale acestui an, potrivit datelor vamale ale Chinei.

Achizițiile continue de energie ale Chinei din Rusia oferă venituri importante Moscovei, în condițiile în care sectorul energetic al Rusiei e tot mai izolat din cauza sancțiunilor și altor represalii determinate de agresiunea împotriva Ucrainei.

Vor reuși sancțiunile occidentale să distrugă economia Rusiei?

Pe 8 martie, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor interzice importurile de gaz natural lichefiat și cărbune. Chiar a doua zi, Marea Britanie a anunțat că va elimina treptat importurile de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an.

Pe 15 martie, Uniunea Europeană a anunțat un alt pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, printre care se numără și interzicerea noilor investiții în sectorul energetic rus. În plus, Uniunea a introdus restricții masive la exportul de echipamente, tehnologie și servicii pentru industria energetică.

China a criticat sancțiunile impuse de țările occidentale. În timpul unui briefing zilnic din 2 martie, Wang Wenbin, unul dintre purtătorii de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, a declarat că Beijingul și Moscova „vor continua să desfășoare o cooperare comercială normală”.

Pe 9 martie, la o zi după anunțul lui Biden de interzicere a produselor energetice rusești, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat că Rusia și China „mențin întotdeauna o cooperare solidă în domeniul energiei” și vor continua „să conducă o cooperare comercială normală, inclusiv pe gaze și petrol”.

Unii parlamentari americani cer sancțiuni secundare împotriva Rusiei, inclusiv senatorul republican Pat Toomey , membru de rang al Comitetului bancar al Senatului.

„Pentru a opri vânzările de petrol și gaze ale domnului Putin la nivel global, administrația și Congresul ar trebui să impună sancțiuni secundare asupra întregului sector financiar al Rusiei”, a scris Toomey într-un articol de opinie publicat pe 21 martie în The Wall Street Journal.

„Aceste sancțiuni ar interzice efectiv băncilor străine oriunde în lume, sub amenințarea sancțiunilor SUA, să facă plăți către băncile rusești, inclusiv pentru petrol și gaze”.

Senatorul republican Jim Risch , membru de rang înalt al Comitetului pentru Relații Externe a Senatului, sprijină sugestia lui Toomey.

„Sancțiunile secundare ar bloca Rusia de restul lumii, interzicând băncilor străine, precum cele din China, să facă afaceri cu Putin și să finanțeze Războiul din Ucraina. Acesta este următorul pas pe care trebuie să-l facă administratorul Biden.”

Efortul Beijingului de rămâne neutru în conflictul din Ucraina a atras critici. Pe 15 martie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Beijingului să condamne Rusia pentru ceea ce el a numit „invazia brutală” a Ucrainei.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat pe 22 martie că China ar trebui să joace un „rol mai vizibil” în încheierea războiului.

„Până acum am văzut poziția neutră a Chinei. Și, așa cum am spus mai devreme, credem că Republica Populară Chineză… ar trebui să joace un rol mai vizibil în încheierea acestui război și în construirea unui nou sistem de securitate globală”, a spus Yermak.

Cu săptămâni înainte de război, Beijingul și Moscova și-au actualizat relația bilaterală la un parteneriat „fără limite”, în urma unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping. Cei doi lideri au mai spus că nu vor exista „zone „interzise” de cooperare” între națiunile lor, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola