Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China și-a lansat al treilea și cel mai avansat portavion din flotă. „Fujian” are scopul de a recupera din decalajul față de Statele Unite ale Americii
Articole online

China și-a lansat al treilea și cel mai avansat portavion din flotă. „Fujian” are scopul de a recupera din decalajul față de Statele Unite ale Americii

portavion

China a lansat vineri al treilea și cel mai avansat portavion de la șantierul naval Jiangnan din Shanghai, cu noi sisteme de luptă care, potrivit experților, recuperează rapid decalajul față de Statele Unite. Denumită „Fujian”, nava este primul portavion cu catapultare proiectat și construit pe plan intern în China, a relatat agenția de știri de stat Xinhua, preluată de CNN.

Sistemul său de lansare cu catapultă electromagnetică este un upgrade major față de sistemul mai puțin avansat de tip „ski jump” folosit pe Liaoning și Shandong, cele două predecesoare ale sale, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank cu sediul la Washington.

Noul sistem, similar celor utilizate de portavioanele americane, va permite Chinei să lanseze o varietate mai mare de avioane de pe Fujian mai repede și cu mai multă muniție. În plus față de sistemul de lansare, Fujian este echipat cu dispozitive de blocare și un deplasament la sarcină maximă de peste 80.000 de tone, a relatat Xinhua, adăugând că nava va efectua teste de ancorare și teste de navigație după lansare.

Matthew Funaiole, senior fellow la CSIS’s China Project, a declarat anterior pentru CNN că noua navă va fi primul portavion modern al armatei chineze.

„Acesta este un pas înainte destul de semnificativ. S-au angajat cu adevărat să construiască un program de portavioane și continuă să împingă limitele a ceea ce sunt capabili să facă,” a declarat acesta.

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică suveranitatea asupra democrației autonome din Taiwan, deși nu a guvernat niciodată această țară. Liderul chinez Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă și a refuzat să excludă utilizarea forței.

China deține în prezent cea mai mare forță navală din lume, iar portavioanele sunt navele de bază ale flotei oricărei mari puteri. Navele masive sunt, în esență, o bază aeriană mobilă, permițând desfășurarea rapidă și pe termen lung a aeronavelor și armamentului într-un teatru de luptă.
Consolidarea navală a Chinei are loc pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari cu SUA. Joe Biden încearcă să consolideze legăturile cu aliații și partenerii din regiunea Asia-Pacific pentru a contracara influența economică și puterea militară în creștere a Beijingului.

Anul trecut, Beijingul s-a arătat deranjat de un pact de securitate între SUA, Marea Britanie și Australia numit AUKUS, un acord prin care cele trei națiuni vor face schimb de informații și tehnologie militară pentru a forma un parteneriat de apărare mai strâns în Asia. 

Registration

Aici iti poti reseta parola