China revine la cultul personalității
Partidul Comunist a adoptat o „rezoluție istorică” rară, care lăuda „contribuția decisivă” a președintelui XI în întinerirea națiunii chineze.
Este numai a treia rezoluție de acest fel din istoria de 100 de ani a partidului. Rezoluțiile anterioare au fost adoptate sub Mao Zedong, cel care i-a adus pe comuniștii chinezi la putere în 1949, și Deng Xiaoping, ale cărui reforme din anii 1980 au transformat China într-o mare putere economică.
Noua rezoluției susține că sub conducerea lui Xi, China „a făcut realizări istorice și a suferit o transformare istorică”. Ca să nu existe niciun dubiu, alături de Xi sunt lăudați și Mao și Deng pentru „transformarea extraordinară de la a se ridica și a deveni prosperă, până la a deveni puternică”.
Care e scopul acestei rezoluții?
Analiștii politici susțin că rezoluția a fost concepută pentru a ridica statutul lui Xi la nivelul înaintașilor Mao și Deng și pentru a-i asigura legitimitatea politică, după ce partidul a eliminat în 2018 limitele mandatului prezidențial.
„Comitetul central al partidului a cerut întregului partid, întregii armate și oamenilor din toate grupurile etnice să se unească mai strâns în jurul comitetului central al partidului, cu tovarășul Xi Jinping în centru, pentru a implementa pe deplin socialismului cu caracteristici chineze al lui Xi Jinping”, notează agenția Xinhua. De altfel, comunicatul remis presei după adoptarea rezoluției arată că „Stabilirea poziției tovarășului Xi Jinping ca nucleu al comitetului central, precum și al întregului partid… a avut o semnificație decisivă în avansarea către marea întinerire a națiunii chineze”.
Mai mult, se subliniază și contribuția comitetului central al partidului, care a încheiat „multe sarcini majore care nu au fost finalizate înainte și a promovat realizări istorice și schimbări istorice în cauza partidului și a țării”.
Rezoluția a fost adoptată după o schimbare majoră a dinamicii puterii la vârful Partidului Comunist Chinez în ultimii ani și vizează să convingă activul de partid, precum și populația cu privire la progresele înregistrate sub conducerea lui Xi, a spus Ling Li, un expert în istoria Partidului Comunist Chinez de la Universitatea din Viena
„Rezoluția servește două scopuri: în primul rând, justifică calea către putere a învingătorului luptei pentru putere, în al doilea rând, construiește un mit despre performanțele extraordinare ale partidului sub conducere câștigătorui”, a spus ea.
Un alt expert, Yu Jie, de la grupul de reflecție Chatham House din Londra, susține că Xi nu își asumă gloria, ci recunoaște „fundația stabilită de predecesorii săi în diferite perioade”.
Când limitele mandatului prezidențial au fost eliminate, oficialii și experții chinezi au explicat că președintele Xi are nevoie de mai mult timp pentru a-și transpune în realitate viziunea. „Nu schimbați pilotul imediat după decolare… [Xi] poate reduce incertitudinea pentru China, deoarece țara intră într-o perioadă decisivă de dezvoltare. Nu văd nicio problemă cu asta”, anunța propaganda oficială.
Comunismul chinezec la începutul mileniului III
Xi nu are în acest moment cu rivali declarați în partid, dar criticii spun că încercarea sa de a rămâne pe termen lung la putere ar putea înstrăina personalitățile mai tinere ale partidului.
Analiștii politici vorbesc, de asemenea, despre experiența altor țări din Asia, Africa și America Latină, unde perioadele lungi de guvernare ale unei singure persoane au dus la o înrăutățire a procesului decizional și la o performanță economică mai slabă.
Pe lângă confirmarea statutului de om forte pentru Xi, documentul le cere membrilor partidului „să fie absolut siguri că nu fac greșeli perturbatoare în probleme fundamentale”.
Printre aceste probleme fundamentale se numără legitimitatea partidului, reforma economică, deschiderea și integritatea teritorială, spune Yu Jie.
Rezoluția este adopătată într-o perioadă în care relațiile Beijingului cu multe capitale occidentale se deteriorează din cauza unor probleme precum cele din Taiwan, Hong Kong și Xinjiang.
Comunicatul spunea că lumea trece prin „schimbări mari nevăzute într-un secol”, și încearcă, în același timp, să învingă pandemia de Covid. Și pe plan intern e o perioadă importantă,dat fiind că autoritățile chineze se confruntă cu o „sarcină extrem de grea” în ceea ce privește controlul pandemiei și dezvoltarea economiei și societății, scrie The Guardian.