Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China încearcă să se apropie de talibani. Atrocitățile făcute de guvernul chinez împiedică demersul
Articole online

China încearcă să se apropie de talibani. Atrocitățile făcute de guvernul chinez împiedică demersul

Noul interes al Chinei

Afganistanul a devenit noul câmp de luptă pentru ambițiile internaționale ale Chinei. Țara este ținta extinderii Coridorului Economic China-Pakistan, un proiect emblematic de infrastructură. China a încercat să liniștească talibanii, care sunt din ce în ce mai predispuși să preia puterea în Afganistan, trimițând din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing o serie de mesaje către aceștia prin care solicită să fie sprijinită pacea și reconcilierea în țară.

Relația China-talibani este destul de contradictorie. Pe de o parte, China vede Afganistanul ca pe un teren profitabil pentru extinderea infrastructurii, în timp ce talibanii ar putea aduce complicații având în vedere atrocitățile comise de Beijing împotriva populației musulmane din Xinjiang. 

Până în prezent, eșecurile talibanilor de a condamna actele de violență din alte părți nu par să se potrivească cu așteptările Chinei. Un grup care are rădăcinile în Afganistan, a detonat recent o bombă despre care se credea că este adresată ambasadorului chinez din Quetta, Pakistan. Însă, se pare că talibanii afgani nu vor să riposteze împotriva grupurilor care amenință interesele chineze din Pakistan și care se refugiază ulterior în Afganistan. Nici Beijingul nu a fost niciodată sigur de angajamentele talibanilor și nu există nimic care să indice că inacțiunea împotriva diferitelor grupări militare s-ar putea schimba în viitor. Această tensiune creează o problemă pe care democrațiile occidentale o pot folosi în propriul angajament diplomatic cu ambele părți.

Răspunsul diplomatic

Diplomația ar trebui să abordeze acțiunile Beijingului din Xinjiang, fiind evidențiate atrocitățile făcute, care ar duce la complicarea relațiilor dintre China și talibani. Acest lucru ar reduce șansele unei colaborări directe între cele două. Ridicarea constantă a acestei probleme ar putea împinge Beijingul în unele conversații dificile cu noul său partener.

Având în vedere retragerea militară a SUA, munca umanitară și diplomatică din Afganistan va avea acum prioritate. Dacă legătură dintre China și talibani se va forma, democrațiile vor trebui să adopte o abordare diferită, prin care să folosească presiunea diplomatică. O abordarea diplomatică axată pe promovarea valorilor prin împuternicirea organizațiilor locale, ar fi mult mai eficientă în sprijinirea creșterii drepturilor omului și a democrației, a spus National Interest.

Registration

Aici iti poti reseta parola