Evenimentul Istoric > Articole online > China umilită de Japonia. Europenii își bagă coada
Articole online

China umilită de Japonia. Europenii își bagă coada

Pe 17 aprilie 1895, după un război rapid, chinezii se înclină în fața Japoniei prin Tratatul de la Shimonoseki (în chineză: Tratatul de la Maguan).

Acordul seamănă consternare în rândul elitelor chineze. El dezvăluie marea întârziere a Imperiului de Mijloc, cum își numesc chinezii țara.

Prin acest tratat, China recunoaște independența Coreei, plătește o sumă ca despăgubire de război a Japoniei, renunță la Insula Taiwan și la micul arhipelag Pescadores, precum și la Peninsula Leao-Tong, în sudul Manciuriei și la răsărit de Beijing.

Afacerea nu îi lasă indiferenți pe europeni, scrie Hérodote. Țarul Nicolae al II-lea, care are ambiții în regiune, îi transmite un „sfat prietenesc” împăratului Mutsuhito prin care îl somează să retrocedeze Peninsula Leao-Tong chinezilor.

Demersul Rusiei este sprijinit de Franța și de Germania.

În anul următor, prin acordul Lobanov-Yagamata, din 9 iunie 1896, Rusia impune Japoniei să împartă împreună cu ea un condominium de facto asupra Coreei.

Occidentalii profită de slăbirea dinastiei manciuriene pentru a rupe bucăți din China și a-și construi zone de influență, fără să se sinchisească de umilința chinezilor și de iritarea japonezilor.

Multe din conflictele următoare se vor naște din aceste manevre politice de joasă speță.

Registration

Aici iti poti reseta parola