Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China afirmă că cel mai nou portavion al său va putea lansa „avioane de tip nou”
Articole online

China afirmă că cel mai nou portavion al său va putea lansa „avioane de tip nou”

Fujian

China afirmă că cel mai nou portavion al său va putea lansa „avioane de tip nou”

Portavionul, cel mai avansat din țară până în prezent, nu a fost încă pus în funcțiune, dar se așteaptă să constituie o parte esențială a planurilor Chinei de a deveni o marină de tip blue-water, ale cărei forțe pot opera în largul oceanului și departe de țărmurile sale, potrivit Insider

Marina chineză operează în prezent două portavioane. Liaoning, modificat după un portavion sovietic din clasa Kuznetsov, a fost pus în funcțiune în China în 2012. Primul portavion construit în țară, Shandong, care a participat la recentul exercițiu de amploare în jurul Taiwanului, a intrat în serviciul activ în 2019.

Niciunul dintre cele două portavioane nu dispune de sistemul de catapultare caracteristic Fujian, care permite avioanelor să fie lansate mai repede și să transporte mai mult combustibil și muniții. În schimb, avioanele care decolează de pe portavioanele mai vechi se bazează pe o rampă de sărituri învechită, care limitează, de asemenea, numărul de avioane care pot fi păstrate pe puntea de zbor.

Programul CCTV, difuzat în ajunul celei de-a 74-a aniversări a marinei, nu a intrat în detalii despre ce avioane „de tip nou” ar putea fi lansate de pe Fujian, dar a spus că acestea ar putea include avioane de luptă cu aripi pliabile, drone cu aripi fixe și avioane de avertizare timpurie și control aerian.

De asemenea, a declarat că au fost efectuate cu succes teste de ancorare și de propulsie – acestea din urmă incluzând motoarele, circuitele și conductele de combustibil – semn că ar putea fi aproape de un test pe mare.

Ce prevede raportul?

În ciuda planurilor ca marina să dobândească capacitatea de a opera la nivel global, raportul CCTV s-a referit doar la operațiunile în apele interne atunci când a spus că Republica Chineză va construi mai multe portavioane.

„Pe măsură ce Fujian finalizează alte teste pe mare și devine în cele din urmă capabil de luptă, Marina populară va intra cu adevărat în era celor trei portavioane”, se arată în raport.

„Dar, din cauza oceanelor vaste ale Chinei, cererea nu poate fi satisfăcută cu doar trei portavioane – Liaoning, Shandong și Fujian. Prin urmare, noi portavioane vor fi construite cu siguranță în viitor”.

Fujian este primul din clasa Type 003 a Marinei PLA, care este doar a doua clasă de portavioane – după clasa americană Gerald R. Ford – care utilizează un sistem de catapultare alimentat de un motor electromagnetic pentru a lansa avioane de pe punte.

Acest sistem de lansare este mai eficient decât vechile catapulte de lansare cu aburi, o tehnologie dezvoltată la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, care este încă folosită pe unele nave americane și pe singurul portavion al Franței, Charles de Gaulle.

Avantajul pe care îl oferă provine din conservarea combustibilului după decolare, ceea ce mărește autonomia avioanelor de război.

La începutul acestei luni, imagini din satelit au arătat că Fujian era încă în curs de amenajare în șantierul naval Jiangnan din Shanghai, cele trei catapulte ale sale rămânând sub acoperire.

China a lansat Fujian la șantierul naval la 17 iunie 2022. Acesta deplasează peste 80.000 de tone de apă atunci când este complet încărcat și măsoară aproximativ 320 de metri lungime și 73 de metri lățime, aproape la fel de mare ca portavioanele americane din clasa Nimitz.

Registration

Aici iti poti reseta parola