Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China nu își dorește o „victorie completă” a Ucrainei. Avertismentul ambasadorului chinez la UE
Articole online

China nu își dorește o „victorie completă” a Ucrainei. Avertismentul ambasadorului chinez la UE

UE-China

China nu își dorește o „victorie completă” a Ucrainei. Avertismentul ambasadorului chinez la UE

Înaltul emisar al Beijingului la UE a pus miercuri sub semnul întrebării apelul Occidentului de a ajuta Ucraina să obțină „victoria completă”, în ajunul posibilei sosiri la Bruxelles a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Fu Cong, ambasadorul chinez la UE, a criticat, de asemenea, blocul pentru „erodarea” angajamentului său privind Taiwanul, avertizând „înalții oficiali din instituțiile UE” să nu mai viziteze insula autoguvernată.

Comentariile provocatoare ale lui Fu cu privire la Ucraina și Taiwan, două dintre cele mai sensibile controverse geopolitice dintre China și Occident, au loc în contextul în care președintele chinez Xi Jinping plănuiește o călătorie la Moscova, potrivit guvernului rus.

Insistând că „războiul” dintre Rusia și Ucraina a fost doar un subiect de discuție „inevitabil”, Fu a declarat că, în rest, Beijingul se bucură de o „prietenie tradițională” cu multiple fațete cu Moscova.

„Sincer vorbind, suntem destul de îngrijorați de posibila escaladare a acestui conflict”, a declarat Fu în cadrul unui eveniment găzduit de European Policy Centre din Bruxelles. „Și nu credem că doar furnizarea de arme va rezolva de fapt problema”.

„Suntem destul de îngrijorați de faptul că oamenii vorbesc despre obținerea unei victorii complete pe câmpul de luptă. Noi credem că locul potrivit ar fi la masa negocierilor”, a adăugat Fu.

Cum ar putea fi afectate relațiile UE-China?

Comentariile sale vin după vizita lui Zelenski la Londra, prima sa călătorie în Europa de Vest de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în urmă cu aproape un an. POLITICO a relatat că Zelenski – care, potrivit consilierilor săi, nu a avut niciodată apelurile sale preluate de Xi, în timp ce liderul chinez s-a întâlnit sau l-a sunat în schimb pe Putin în mai multe ocazii în ultimul an – plănuia de asemenea o vizită la Bruxelles joi, înainte ca o comunicare defectuoasă a UE să pună sub semnul întrebării această călătorie.

Ideea unei „victorii complete” pentru Ucraina a fost susținută cel mai vocal de țările baltice și est-europene. Președintele francez Emmanuel Macron a promis sprijin pentru o „victorie”.

Dar, urmând linia lui Xi, Fu a declarat că „preocupările de securitate ale ambelor părți” – atât Ucraina, cât și Rusia – ar trebui să fie luate în considerare.

Fu a respins, de asemenea, comparația dintre Ucraina și Taiwan, ambele confruntându-se cu amenințări militare din partea unui vecin înarmat nuclear.

„Trebuie să declar de la început că [criza ucraineană] și problema Taiwanului sunt două lucruri complet diferite. Ucraina este un stat independent, iar Taiwanul este parte a Chinei”, a declarat el. „Așa că nu există nicio comparație între cele două probleme”.

El a continuat să critice modul în care UE a gestionat problema Taiwanului.

„În prezent, ceea ce vedem este că există o oarecare erodare a acestor angajamente de bază. Vedem că parlamentarii și, de asemenea, înalți funcționari din instituțiile UE vizitează Taiwanul”, a spus el.

Comisia Europeană nu a dat publicității niciun detaliu despre vizita oficialilor săi în Taiwan. Serviciul European de Acțiune Externă, brațul diplomatic al UE, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

În cazul în care UE ar semna un tratat de investiții cu Taiwan, Fu a declarat că acest lucru ar „schimba în mod fundamental… sau ar zdruncina fundamentul” relațiilor UE-China.

„Este atât de grav”.

Registration

Aici iti poti reseta parola