Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Charles de Gaulle, primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze
Articole online

Charles de Gaulle, primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze

Charles de Gaulle

Charles de Gaulle, primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze

În luna iunie a anului precedent, eroul francez din Al Doilea Război Mondial a fost chemat de la pensie pentru a conduce țara atunci când o revoltă militară și civilă din Algeria a amenințat stabilitatea Franței.

Veteran al Primului Război Mondial, de Gaulle a cerut fără succes țării sale să își modernizeze forțele armate în anii dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. După ce premierul francez Henri Pétain a semnat un armistițiu cu Germania nazistă în iunie 1940, de Gaulle a fugit la Londra, unde a organizat forțele Franței Libere și a raliat coloniile franceze la cauza aliată. Forțele sale au luptat cu succes în Africa de Nord, iar în iunie 1944 a fost numit șef al guvernului francez în exil.

La 26 august, în urma invaziei Aliaților în Franța, de Gaulle a intrat triumfător în Paris. În noiembrie, a fost ales în unanimitate președinte provizoriu al Franței. Cu toate acestea, a demisionat doi ani mai târziu, susținând că nu avea suficientă putere de guvernare. În 1947, a format un nou partid politic care a avut doar un succes electoral moderat, iar în 1953 a părăsit politica.

Cu toate acestea, în 1958, o revoltă a coloniștilor francezi din Algeria a dus la o gravă criză politică în Franța, iar de Gaulle a acceptat să conducă un nou guvern de urgență. Considerat singurul lider cu suficientă forță și statură pentru a face față situației periculoase, a fost numit „dictator virtual” al Franței, având puterea de a guverna prin decret timp de șase luni. O nouă constituție concepută de el a fost aprobată în septembrie în cadrul unui referendum național, iar la 21 decembrie a fost ales președinte al celei de-a V-a Republici.

În deceniul următor, președintele de Gaulle a acordat independența Algeriei și a încercat să readucă Franța la vechea sa statură internațională, retrăgându-se din alianța NATO dominată de SUA și promovând dezvoltarea de arme atomice franceze. Demonstrațiile studențești și grevele muncitorești din 1968 i-au erodat sprijinul popular, iar în 1969 propunerile sale de reformă constituțională au fost înfrânte într-un vot național. La 28 aprilie 1969, Charles de Gaulle, în vârstă de 79 de ani, s-a retras definitiv. A murit în anul următor.

Registration

Aici iti poti reseta parola