Prima Legiune Italică a sosit cu puțin timp înainte de 71/72 d.Hr. în Novae și a stat în garnizoană acolo până în anii 430. În cadrul cetății care se întinde pe aproape 18 ha, au fost descoperite rămășițele unei clădiri monumentale de cartier general (principia), ale unui spital militar și ale unor băi, iar mulți ani de săpături în principia au scos la iveală peste 300 de inscripții de toate tipurile.
Novae (Moesia Inferioară, actuala Bulgarie) a fost fondată cândva după mijlocul secolului I d.Hr
Obiectivul principal al prezentului proiect, intitulat „In medio castrorum: Peisajul sculptural și epigrafic al părții centrale a cetății legionare de la Novae”, este de a înțelege mai bine modul în care erau prezentate inscripțiile în cadrul principia, care, pe lângă funcțiile sale administrative practice, oferea un spațiu de comunicare între soldați și agenții divini prin intermediul monumentelor inscripționate (de exemplu, baze de statui și altare).
Scopurile propagandistice au necesitat o planificare atentă a poziției inscripțiilor în cadrul principia. Instalarea unui monument (finanțat de grupuri specifice de donatori) era marcată de o ceremonie militară. Conceptul de „religie antică trăită”, care se concentrează pe experiența religioasă, practicile și interacțiunile indivizilor, este un subiect tot mai dezbătut, la fel ca și relațiile dintre texte și spațiile în care erau expuse monumentele inscripționate.
Proiectul actual va oferi reconstrucții 3D bazate pe descoperirile făcute în principia din Novae, care pot fi un instrument util pentru cercetătorii care studiază conceptul de „religie antică trăită”. Acest lucru va permite evaluarea potențialului de cercetare prin intermediul mai multor resurse din cadrul spațiului virtual, oferind în același timp noi perspective asupra experienței unui soldat într-o arenă religioasă militară.
Descoperirile epigrafice din principia nu au făcut niciodată obiectul unei analize focalizate
Folosind metode digitale pentru a examina inscripțiile în contextul lor arhitectural, juxtapuse cu fragmentele de statui de bronz găsite, de asemenea, în clădire, proiectul va redescoperi viața din cetate.
Dimensiunile și dispunerea spațială a clădirii au fost recreate pe baza datelor arheologice dobândite în timpul săpăturilor. Catalogul epigrafic cuprinde 60 de monumente, inclusiv baze de statui, altare și inscripții ale clădirii, majoritatea descoperite în timpul săpăturilor din principia și găsite într-un context de reutilizare. Mai multe pietre au fost descoperite în afara clădirii, dar inițial au fost expuse în principia, după cum indică textul acestora. Toate descoperirile, inclusiv cele inedite în prezent, au fost reexaminate, desenate și fotografiate la rezoluție înaltă.
Pentru a înfățișa amenajarea internă a clădirii, au fost alese câteva etape din perioada Severan, când principia a suferit o renovare care a implicat cele mai eminente statui. Descoperirile par să ateste un program de amenajare statuară cu inscripții menite să transmită în mod clar damnatio memoriae („condamnarea memoriei”) oficială transmisă împăratului Geta, marcând un moment istoric exemplar.
În urma documentației originale din săpăturile efectuate între anii 1970 și 2013, toate elementele arhitecturale, altarele și bazele statuilor au fost modelate cu ajutorul programelor Autodesk 3ds Max și Blender. Modelul principia este format din câteva mii de obiecte geometrice, în timp ce statuile tridimensionale au fost create separat cu ajutorul programelor Agisoft Photoscan, Poser, Blender și 3ds Max.