Evenimentul Istoric > Articole online > Cele mai vechi tacâmuri din lume, descoperite în Israel
Articole online

Cele mai vechi tacâmuri din lume, descoperite în Israel

Acolo este un adevărat ”zăcământ” de topoare din Epoca de Piatră, resturi de oase de animale, în special elefanți, și alte urme care atestă că acum 300.000 – 500.000 de ani aici s-a aflat o așezare de homo erectus.

Pe lângă obiectele și fosilele mari descoperite și analizate de cercetători, au fost scoase la lumină și ”așchii” de piatră, materialul fiind același cu cel folosit la topoare.

Până acum s-a crezut că e vorba de fragmente rămase după cioplirea armelor, dar ele au fost cercetate cu mai mare atenție.

Potrivit lui Ron Barkai, care și-a publicat concluziile în Scientific Report, în ”așchii” s-au găsit, analizându-se micile crăpături, urme organice și anorganice. De asemenea, unele fuseseră ascuțite după desprinderea din blocurile mari. De aici s-a tras concluzia că fragmentele nu erau resturi de la fabricarea topoarelor, lăsate la întâmplare, ci unelte în sine.

Ele ar fi fost folosite la curățarea cărnii de pe oase, la ruperea tendoanelor și la scoaterea măduvei din oasele mari. În acele vremuri, vânătoarea, în special a prăzilor mari, era dificilă și plină de riscuri, așa că nimic nu era irosit din carne.

Potrivit acestui studiu, putem considera că fragmentele cercetate sunt cele mai vechi ”tacâmuri” din lume, descoperite pănă acum!

Foto: Ran Barkai/ Universitatea din Tel Aviv

 

Registration

Aici iti poti reseta parola