Ironia usturătoare a rușilor
Ironia și sarcasmul fac parte din instrumentarul pe care oficialii de la Moscova îl folosesc de multă vreme pentru a-și batjocori rivalii. Glumele laconice se potrivesc cu agenda internă a Kremlinului, făcând ca Rusia și președintele său atotputernic să pară înzestrați cu sânge rece și mai deștepți decât liderii din țOccidentul democratic și panicat.
Pe măsură ce au apărut îngrijorări că miercuri ar putea fi ziua în care președintele Vladimir Putin va lansa o invazie în Ucraina, oficialii ruși au declanșat o bătaie de joc copioasă.
Într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zakharova a cerut „mass-media de dezinformare” din Occident „să dezvăluie programul „invaziilor” pentru anul viitor. „Aș dori să-mi planific concediul”, și-a explicat Zakharova solicitare.
„Spre regretul multor mass-media occidentale, războiul a eșuat din nou să înceapă”, a spus Zakharova la un briefing de miercuri. „Luptele au izbucnit pe paginile lor, dar nu au nicio legătură cu realitatea.”
Între timp, ucrainenii trăiesc în mijlocul semnelor unei posibile invazii de câteva săptămâni, cu aproximativ 150.000 de soldați ruși masați în jurul țării lor pentru exerciții militare. Rusia a declarat săptămâna aceasta că începe să retragă unele trupe, dar oficialii militari occidentali spun că nu există dovezi ale unei retrageri serioase.
Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”
Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, i-a acuzat pe occidentali de „calomnie” pentru că susțin că o invazie este în curs. El a insistat într-un interviu acordat cotidianului german Welt că „nu va fi un atac miercurea aceasta”.
Apoi Chizhov a adăugat sarcastic: „Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”.
Chizov are dreptate, într-un fel. Primul Război Mondial a început într-o marți și al Doilea Război Mondial a început în Europa într-o vineri, dar istoria Europei de război de-a lungul secolelor include conflicte care au început și miercurea.
„Isteria occidentală este încă departe de punctul culminant”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a luat cu ușurință temerile tot mai mari ale Occidentului. Întrebat miercuri dacă administrația prezidențială a Rusiei a funcționat diferit peste noapte, el a spus reporterilor că toată lumea a dormit calm și și-a reluat munca dimineața, ca de obicei.
„Isteria occidentală este încă departe de punctul culminant”, a spus Peskov. „Trebuie să avem răbdare, deoarece remiterea nu va veni repede.”
Stăpânul sarcasmului diplomatic rus este ministrul de externe Serghei Lavrov. El este cunoscut în întreaga lume pentru glumele sale – adesea spuse în engleză – în cei peste 18 ani de când este principal diplomat al Kremlinului.
Miercuri, Lavrov a batjocorit Occidentul ca din păcate „lipsit de educație de bază” pentru că a încercat să dicteze sau să prezică planurile Rusiei.
Sub acoperirea sarcasmului, Rusia declanșat criza actuală din Ucraina: mai întâi prin deplasarea trupelor către Ucraina, apoi prin oferirea periodică a posibilității unei soluții diplomatice, menținând oficialii străini și piețele globale în alertă.
În ciuda declarațiilor oficiale, intențiile lui Putin vizavi de Ucraina rămân neclare, scrie ABC News.