Recomanda consumul unor porţii mai mici de carne, creşterea consumului de apă şi un mic dejun copios. „Când am călătorit în lume, am întâlnit oameni cu o viaţă lungă şi productivă. Toţi mâncau un mic dejun consistent”, afirma Jamie Oliver, oferind lista completă a celor 14 alimente: ouă, lapte de capră (feta), peşte, cartofi dulci, legume şi zarzavaturi, tofu, fasole neagră, nuci, fructe proaspete, alge, orez sălbatic, usturoi, creveţi şi ardei.
Un produs marca BBC
Primul său loc de muncă în calitate de bucătar a fost într-un restaurant cu specific italian, unde l-a avut ca mentor pe Gennaro Contaldo, un bucătar-şef renumit, conform imdb.com. În timp ce lucra la River Cafe din Londra, ca bucătar-şef adjunct, a fost remarcat de BBC.
Jamie Oliver este celebrul maestru bucătar cunoscut pentru cărţile şi emisiunile sale de gastronomie din seria ”Naked Chef”. Popular dincolo de graniţele Marii Britanii, a desfăşurat campanii pentru o alimentaţie sănătoasă destinate publicului larg.
Jamie Oliver s-a născut la 27 mai 1975, în localitatea Clavering, Essex. Încă din copilărie s-a familiarizat cu tehnicile şi ustensilele folosite în bucătărie, tatăl său deţinând un pub-restaurant numit „The Cricketers”. A demonstrat nu numai un talent culinar precoce, dar şi o pasiune pentru a-i inspira pe ceilalţi să mănânce alimente proaspete, gustoase şi integre, notează bbc.com.
Imperiul bucătarului
Seria Naked Chef a debutat în 1999. De atunci, a construit un imperiu media la nivel mondial de emisiuni, cărţi, accesorii de gătit şi reviste, toate bazate pe o formulă de hrană simplă, nepretenţioasă care invită pe toată lumea să-şi găsească ceva de făcut în bucătărie.
În 2003, a fost distins cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic.
În 2008, a deschis restaurantul „Jamie’s Italian”, în Oxford, care s-a dovedit a fi un succes şi s-a transformat într-un lanţ de restaurante. Compania „Jamie’s Italian” s-a extins prin francize la nivel global. Modelul lui de afaceri s-a bazat pe aceeaşi abordare generoasă ca şi gătitul. Fundaţia Jamie Oliver Food a pregătit tineri bucătari din medii defavorizate pentru a lucra în restaurante şi a derulat programe de grădinărit pentru a învăţa copiii de unde provine hrana.
În 2013, a fost inclus în Culinary Hall of Fame.
Anul 2019 a însemnat pentru Oliver un colaps în afacerile sale. Toate cele 22 de restaurante italiene din Marea Britanie s-au închis şi alte lanţuri au intrat în insolvenţă, unul dintre motive fiind Brexitul.
Totuşi, cartea lansată în 2019, ”Veg: Easy & Delicious Meals” a ajuns în topul vânzărilor la sfârşitul anului, potrivit Agerpres.