Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel mai vechi document din arhiva Vaticanului a șocat întreaga lume
Articole online

Cel mai vechi document din arhiva Vaticanului a șocat întreaga lume

Documentele din arhiva Vaticanului

Arhiva Vaticanului este un loc în care toate însemnările Papei pot fi stocate și arhivate. Cu toate acestea, un astfel de loc care ascunde mii de documente se întinde pe o suprafață de 80 de kilometri.

Vaticanul nu a spus niciodată ce se află în aceste documente, deși, de-a lungul secolelor, au mai ieșit la iveală informații privind arhiva care se află la Vatican. Documentele care se află în arhivă ascund multe comori istorice de neprețuit, precum bula papală care îl excomunică pe Martin Luther, scrisorile lui Abraham Lincoln și dialogurile între Jefferson David și Papa Pius al IX.

În acest context, cel mai vechi document despre care se cunosc informații și care se află în arhiva Vaticanului nu este o dovadă istorică care ar putea da peste cap diferite evenimente majore. Din contră, este vorba despre un document de rutină al unei activități destul de banale.

Potrivit mai multor surse, cel mai vechi document îl reprezintă un pergament care detaliază o donație făcută către o biserică din Veneția în 809. Această biserică este probabil cea mai veche din acel oraș, fiind probabil vorba despre Biserica San Giacomo di Rialto, care nu exista înainte de 1097, cu toate că tradiția locală susține că ar fi datat chiar de la întemeierea orașului în 421.

Cel mai vechi document (cunoscut) din Arhiva Vaticanului, potrivit Mental Floss, este o singură frunză de hârtie pergament care detaliază o donație către o biserică nespecificată din Veneția în 809. Această biserică este, fără îndoială, demult, ca cea mai veche biserică existentă în acel oraș italian specific – Biserica San Giacomo di Rialto – probabil nu exista înainte de 1097, potrivit Atlas Obscura, deși tradiția locală susține că datează chiar de la întemeierea orașului, în 421.

Cum poți cercetata arhivele

Dacă cineva este interesat de a vedea acest document are nevoie și de mult noroc. Procesul pentru obținerea aprobării de a cerceta arhiva Vaticanului este unul complicat. Conform declarațiilor oficiale, trebuie să fi cercetător pentru a putea ajunge la aceste arhive, astfel încât jurnaliștii sau curioșii nu au posibilitate să aplice.

Anumite declarații susțin că ar trebui să ai cel puțin 75 de ani pentru a putea intra în această arhivă, iar faptul că ești și de religie catolică reprezintă un plus. Mai mult, nimeni nu poate împrumuta documente care se află în arhivă, iar în fiecare zi ai posibilitatea de a citi doar trei documente. Întrucât arhiva este atât de vastă este posibil ca cei care se duc să caute anumite informații să nu găsească ceea ce caută.

Registration

Aici iti poti reseta parola