Evenimentul Istoric > Articole online > Cehii marchează 30 de ani de la Revoluţia de Catifea cu un protest uriaş la Praga
Articole online

Cehii marchează 30 de ani de la Revoluţia de Catifea cu un protest uriaş la Praga

„La 30 de ani după Revoluţie, democraţia este în pericol”, crede Olga Sommerova. Realizatoare de filme, care a fost nu doar martora evenimentelor din 1989, ci care a le-a şi filmat, este acum îngrijorată de punerea sub semnul întrebării, de puterea actuală, a tot ceea ce s-a câştigat la Revoluţie.

„Am comis eroarea de a nu avea grijă de democraţie, nu am protejat-o”, spune aceasta, citată de lejdd.fr.

În noiembrie 1989 cehii au ieşit în stradă punând capăt celor mai bine de patru decenii de regim comunist. Astăzi există din nou proteste. Chiar dacă vremurile s-au schimbat motivaţia protestatarilor rămâne aceeaşi.

Nemulţumiri

Peste 100.000 de persoane sunt aşteptate să se adune sâmbătă la Praga pentru o demonstraţie împotriva premierului Andrej Babis, anunţă DPA, preluată de agerpres.ro.

Protestatarii cer ca Babis, fondatorul partidul populist ANO şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, să demisioneze.

Manifestanţii îl acuză de conflict de interese între poziţia sa de om de afaceri şi rolul de şef al guvernului.

El se confruntă cu acuzaţii că a profitat ilegitim de fonduri UE în interesele sale de afaceri.

Dată-simbol

Protestul este programat să coincidă cu evenimentele menite a marca 30 de ani de la aşa-numita Revoluţie de Catifea.

Evenimente oficiale sunt programate pentru duminică, printre care şi o ceremonie la Muzeul Naţional din Praga.

Tot duminică, vor avea loc un festival de stradă, demonstraţii de teatru, dansuri, dezbateri, lecturi publice şi concerte.

Şi la Bratislava

Şi la Bratislava, capitala Slovaciei, sunt aşteptate ceremonii şi demonstraţii pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluţia de Catifea.

Zdrobirea protestelor studenţeşti masive la 17 noiembrie 1989 în Cehoslovacia de atunci a declanşat alte revolte împotriva regimului comunist şi a marcat începutul drumului ţării spre democraţie.

Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia a pornit la 17 noiembrie 1989, când poliţia i-a atacat brutal pe studenţii care au părăsit traseul unui marş autorizat, îndreptându-se spre centrul capitalei Praga.

Acum 30 de ani

Violenţa fără precedent şi zvonul neadevărat, că un student ar fi fost ucis, au provocat imediat o ripostă, reaminteşte Deutsche Welle.

O grupare de opoziţie, Forumul Civic, a luat fiinţă şi studenţii de la Universitate au intrat în grevă.

Vit Pohanka, pe atunci student în ultimul an la Universitatea Palacky din oraşul Olomouc, a fost ales într-un comitet alcătuit ad-hoc, pentru a coordona ocuparea de către protestatari a facultăţii unde învăţa.

„Unii dintre organizatori erau convinşi că vom fi daţi afară cu toţii din facultate. Erau de asemenea încredinţaţi că unii din noi vom ajunge la închisoare”, îşi aminteşte Pohanka, tânăr care avea de gând să fugă în occident de îndată ce-şi va încheia studiile.

„Au fost momente în prima săptămână de proteste, când mi-a fost cu adevărat frică”, a afirmat el.

Din ce în ce mai ample

Totuşi, revoluţia care abia izbucnise a luat rapid amploare.

 Protestele antiguvernamentale au devenit tot mai ample de la o zi la alta.

Ţara a intrat în grevă generală şi Comitetul Central al Partidului Comunist a demisionat la 29 decembrie 1989.

Vaclav Havel, un scriitor disident care fusese întemniţat în decursul anului 1989, a fost ales preşedinte, punând capăt regimului comunist instalat în Cehoslovacia la finele ultimei conflagraţii mondiale.

CREDIT FOTO: Deutsche Welle-agenţia CTK

Registration

Aici iti poti reseta parola