Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Ceasul de aur al lui Hitler a fost scos la licitație. Preț record pentru obiectul furat de un soldat francez
Articole online

Ceasul de aur al lui Hitler a fost scos la licitație. Preț record pentru obiectul furat de un soldat francez

ceas

Ceasul de aur al lui Hitler a fost scos la licitație. Preț record pentru obiectul furat de un soldat francez

La 4 mai 1945, o unitate franceză, Régiment de Marche du Tchad, a luat cu asalt ascunzătoarea din munții bavarezi a lui Adolf Hitler, Berghof, chiar înaintea trupelor americane. Aceștia au găsit casa abandonată, dar înăuntru au rămas multe obiecte personale – inclusiv un ceas de mână.

Sergentul Robert Mignot a fost cu Regimentul în acea zi. În timp ce soldații francezi au început să jefuiască proprietatea pentru a găsi „premii de război simbolice”, Mignot a dat peste un ceas de aur personalizat cu inițialele „AH”.

Ceasul aparținuse nimănui altcuiva decât lui Adolf Hitler însuși.

După ce a găsit ceasul, Mignot l-a luat cu el în Franța și l-a vândut ulterior vărului său. De atunci, ceasul a rămas în posesia familiei Mignot.

Acum, ceasul de aur al lui Hitler este prezentat la Historical Militaria and Autographs Auction organizată de Alexander Historical Auctions din Maryland, cu un preț estimat între două și patru milioane de dolari.

Din cauza faptelor sale abominabile comise înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler este una dintre cele mai infame figuri ale istoriei. La bine sau la rău, acest lucru face ca orice obiect legat de Hitler să fie extrem de valoros pentru colecționarii de artefacte istorice.

ceas

Aceasta este prima dată când unul dintre ceasurile lui Hitler a fost scos la licitație

Bill Panagopulos, președintele casei de licitații, a declarat:

„Există o mulțime de relicve ale lui Hitler și am vândut sute de piese din vesela, îmbrăcămintea, mobilierul și așa mai departe. Dar un ceas este mai personal decât aproape orice altceva”.

Pe lângă inițialele lui Hitler, ceasul prezintă, de asemenea, însemnele partidului nazist și trei date care ar fi fost importante pentru dictator: ziua sa de naștere, ziua în care a fost numit cancelar al Germaniei și data victoriei partidului nazist în alegerile din 1933.

Potrivit descrierii din catalogul ceasului, ceasul a fost comandat de oficiali naziști ca un cadou pentru Hitler, cu componente fabricate de către producătorul de ceasuri de lux LeCoultre în Elveția, iar asamblarea finală și gravura au fost realizate de către renumita firmă germană de ceasuri Andreas Huber.

Cu toate acestea, nu pot fi găsite înregistrări privind fabricarea ceasului lui Hitler, deoarece fabrica Huber a fost bombardată și incendiată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Producătorul elvețian Jaeger-LeCoultre atestă, de asemenea, că nu deține nicio înregistrare referitoare la acest ceas.

Cu toate acestea, Panagopulos și Alexander Historical Auctions afirmă că obiectul este legitim. Prin cercetări extinse ale documentelor istorice și ale corespondenței direct de la Mignot, ei sunt siguri de originile sale LeCoultre și Huber și de descoperirea sa la Berghof.

Alături de ceasul personalizat, casa de licitații oferă setul de birou din bronz și șervețelul folosit de Hitler în timpul semnării Pactului de la München din 1938, prin care națiunile europene, printre care Marea Britanie, Italia și Franța, au cedat o parte din Cehoslovacia Germaniei lui Hitler în încercarea de a păstra pacea între națiuni.

În timp ce unele obiecte din licitație nu au nicio legătură cu Hitler, proeminența artefactelor lui Hitler în cadrul colecției a stârnit reacții negative din partea unor grupuri evreiești proeminente.

Într-o scrisoare deschisă, Asociația Evreilor Europeni a cerut în mod activ casei de licitații să înceteze vânzarea relicvelor lui Hitler.

Rabinul Menachem Margolin a descris vânzarea acestor obiecte ca fiind „detestabilă”, afirmând că licitația „le oferă ajutor celor care idealizează ceea ce a reprezentat partidul nazist”.

Scrisoarea mai declară că aceste obiecte nu au nicio valoare istorică și că ar trebui să se pună la îndoială motivele pentru care cineva le cumpără.

Cu toate acestea, Panagopulos și Alexander Historical Auctions nu au fost de acord. Aceștia au subliniat că piesele nu sunt scoase la vânzare pentru a-l glorifica pe Hitler în orice calitate.

„Nu oferim aceste lucruri în semn de omagiu pentru cel mai rău om care a trăit vreodată”, a declarat Panagopulos. „Este, în schimb, o relicvă istorică incredibil de rară, profund evocatoare a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria lumii și, prin urmare, deosebit de importantă”.

ceas Adolf Hitler

Registration

Aici iti poti reseta parola