Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cea mai puternică femeie din lume, pe statul de plată al rușilor Dezvăluirile halucinante din Arhiva Mitrohin
Articole online

Cea mai puternică femeie din lume, pe statul de plată al rușilor Dezvăluirile halucinante din Arhiva Mitrohin

India, disputată de CIA și KGB

După ce India și-a câștigat independența în 1947, țara a început să atragă atenția agențiilor de spionaj din SUA și URSS. Ambele mari puteri doreau să obțină un control indirect asupra Indiei, care avea toate datele necesare să devină o putere regională. Mitrohin dezvăluie că Iosif Stalin avea o părere destul de proastă despre Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei.
Potrivit arhivelor, Stalin i-a considerat pe Nehru și Mahatma Gandhi drept „păpuși imperialiste”, acuzându-i că s-au închinat în fața britanicilor și și-au trădat poporul. Totuși, Nehru a lăudat adesea revoluția bolșevică din Rusia Sovietică și s-a inspirat din ea.

După ce a devenit prim-ministru, Nehru a efectuat o vizită diplomatică în URSS, unde fiecare detaliu a fost „înscenat cu atenție” de KGB. După ce Indira Gandhi (care a primit numele de cod „Vano” de către Mitrohin) a devenit prim-ministru, KGB-ul a reușit să se infiltreze și mai adânc în guvernul indian.

Mitrohin dezvăluie că Indirei Gandhi i s-au dat 20 de milioane de rupii în schimbul unor informații cruciale și, spre surprinderea șefilor sovietici, nu a returnat nici măcar punga în care a primit banii. La fel ca Nehru, și Indira Gandhi a fost influențtă să creadă că revoluția comunistă din Rusia este o „lumină radiantă” pentru întreaga lume.
De altfel, ea a lăudat adesea principiile „revoluționare” din fabricile sovietice, fără să realizeze că totulș era pus în scenă cu prilejul vizitelor ei.

Cum au influențat rublele de la KGB politica Indiei

Mitrohin susține nici mai mult, nici mai puțin decât că 7 micu ajutorul finanțării sovietice. Datorită sprijinului și influenței sovietice, fostul ministru al apărării V. Krishna Menon a achiziționat MiG-uri sovietice în loc de avioane britanice, după ce campania sa electorală a fost finanțată de KGB în 1962 și 1967.
Arhivele dezvăluie, de asemenea, legăturile sovietice ale Partidului Comunist din India. Potrivit lui Mitrohin, comuniștii au fost finanțați în moduri din cele mai bizare, inclusiv cu genți aruncate pe geamurile mașinilor în trafic!
În mai multe cazuri, Biroul de Informații din India a interceptat transferul de fonduri din URSS către trezoreria Partidului Comunist din India. Nehru a chicotit spunând că sovieticii au „subestimat” serviciile de informații ale Indiei.

Cu toate acestea, Nehru și-a dat seama că sovieticii pătrunseseră adânc și în ambasadele Indiei și extrageau informații prin intermediul agenților lor. Potrivit lui Mitrohin, mulți diplomați indieni din străinătate au fost seduși (și mai târziu șantajați să dezvăluie informații clasificate) de agenții KGB.

Bani pentru Indira

În ceea ce o privește pe însăși Indira Gandhi, documentele din arhiva Mitrohin arată că: „Cel puțin o dată, un cadou secret de 2 milioane de rupii de la Biroul Politic către Congres a fost livrat personal după miezul nopții de către șeful departamentului de Relații Relații din New Delhi, Leonid Shebarshin. Un alt milion de rupii au fost date cu aceeași ocazie unui ziar care o susținea pe doamna Gandhi. „
Nu e de mirare, în aceste condiții că „Indira Gandhi nu a impus nicio limită în ceea ce privește numărul de diplomați și oficiali comerciali sovietici, permițând astfel KGB-ului și GRU să acopere atâtea poziții sub acoperire câte au dorit. Ca multe alte state, India nu s-a opus intrării ofițerilor de informații sovietici care au fost expulzați de regimuri mai puțin ospitaliere. … Oleg Kalugin, care a devenit șef al Direcției FCD K (Contrainformații) în 1973, își amintește că India era „un model de infiltrare a KGB într-un guvern din Lumea a Treia”: „Aveam zeci de surse în întreg guvernul indian – în informații, contrainformații, Ministerele Apărării și de Externe și poliție”, notează swarajyamag.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola