Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cea mai mare țeapă luată vreodată de ruși! Nici astăzi, după mai bine de 150 de ani, nu au uitat umilința
Articole online

Cea mai mare țeapă luată vreodată de ruși! Nici astăzi, după mai bine de 150 de ani, nu au uitat umilința

În ultima decadă a lunii octombrie, revista americană Newsweek a publicat un sondaj în rândul locuitorilor din Alaska în care aceștia își exprimau teama că Alaska în jurisdicția rusă. Motivul acestor temeri au fost cuvintele șefului Departamentului de Apărare al SUA, Lloyd Austin, care nu a exclus posibilitatea unei astfel de probleme.

Rusia are drepturi legale asupra Peninsulei Alaska?

Astăzi, este bine cunoscut pe ambele maluri ale oceanului că Alaska a fost transferată în Statele Unite cu încălcări semnificative ale legislației internaționale. Cele mai înfierbântate capete cer întoarcerea imediată a teritoriului celui mai mare stat din Statele Unite sub jurisdicția Rusiei. Și acesta este doar începutul! În baza acordului privind atribuirea drepturilor Statelor Unite, au fost cedate nu numai Alaska, ci și coastele Californiei de Nord, arhipelagurile Alexandru și Hawaii și Insulele Aleutine.

Întreaga zonă imensă a fost anterior sub jurisdicția companiei ruso-americane, care a construit peste patruzeci de orașe în Statele Unite. Acolo funcșionau fabrici, se publicau ziare, se extragea aur, iar vânătorii vindeau blănuri. Banii din America de Nord se scurgeau în Imperiul Rus. Sub acest aspect, vânzarea posesiunilor rusești în America (de către Țarul Alexandru al II-lea în 1867 n.r.) arată ca o crimă împotriva statului rus.

Bogății nemăsurate vândute pe mai nimic

Suma pe care Imperiul Rus ar fi trebuit să o primească pentru teritoriile sale din America de Nord pare astăzi ridicolă. În termeni moderni, un hectar de Alaska a fost vândut cu doar 3,20 de dolari. În același timp, sunt statisticile potrivit cărora pământurile inaccesibile siberiene erau vândute mult mai bine. Dacă aceste prețuri s-ar fi aplicat și la vânzarea teritoriului Alaska, prețul ar fi fost de 10 miliarde 44 de milioane de ruble. Teritoriul a fost vândut, însă, cu numai 7,2 milioane de dolari, semnificativ mai puțin decât valoarea sa reală!

Cine a vândut Alaska?

Din păcate, votul privind vânzarea Alaska a avut loc în spatele ușilor închise, fără participarea reprezentanților industriei și ai comercianților din țară. Împăratul Alexandru al II-lea, Marele Duce K.N. Romanov, Ministrul de Externe A.M. Gorchakov, Ministrul Marinei N.K. Krabbe și trimisul Rusiei în Statele Unite, Baronul Eduard Steckl, au votat pentru vânzarea drepturilor asupra teritoriilor ruse din America de Nord.

Imediat ce votul a fost încheiat, baronul Steckl a mers în America pentru a anunța decizia secretarului de stat american William Seward. Teritoriul de 1 519 000 de kilometri pătrați a fost eliberat la 30 martie 1867. Dar populația țării, inclusiv coloniștii Americii Ruse, a aflat despre vânzarea teritoriilor rusești la doar două luni după finalizarea tranzacției.

Rusia nu a primit niciun sfanț

Cel mai neplăcut lucru este că Rusia nu a primit nici măcar această sumă ridicolă. În ciuda faptului că guvernul SUA putea plăti imediat în aur, din anumite motive, banii au fost mai întâi transferați la Londra în contul trimisului rus. Când suma au fost retrasă de la bancă și schimbată în aur, Imperiul Rus a pierdut comisioane semnificative. Aceasta a fost, însă, numai jumătate din necaz.

Nava Orkney urma să livreze aurul la Sankt Petersburg. Cu toate acestea, în timpul călătoriei, a avut loc un sabotaj pe navă și aceasta s-a scufundat. S-ar părea că o marfă atât de valoroasă ar fi trebuit să fie asigurată. Și așa a fost, dar compania care a făcut asigurarea a intrat în faliment. Când în 1975 scafandrii expediției sovieto-finlandeze au intrat în calele navei de pe pe fundul Mării Baltice, acolo nu era aur.

Ce a urmat?

Înțelegerea a fost încheiată în secret și e în mod clar anti-statală în natură. Plata ei după un transfer suspect de bani din cont în cont și abia apoi în aur a dispărut. Aceasta este o crimă la scară națională. Rusia ar putea să aducă acest caz în instanță, numai că, se pare, nu mai există nimic cu care să meargă.

Reprezentanții Statelor Unite, temându-se de procese, au cerut lui Lenin originalele documentelor privind transferul drepturilor asupra pământurilor rusești din America în schimbul ridicării blocadei economice. Din nou, cererea ilegală a fost admisă. JV Stalin a ridicat această întrebare la Conferința de la Ialta. Adevărat, a făcut asta numai pentru ca Occidentul să nu se amestece în stabilirea controlului asupra țărilor din Europa de Est.

De atunci, subiectul vânzării Alaska la nivel de stat nu a mai fost discutat. Potrivit unor avocați, însă, conform normelor dreptului internațional, Rusia nu și-a pierdut încă drepturile asupra teritoriilor Americii ruse.

Mai sunt șanse ca Alaska să fie iar rusească?

Principala întrebare care încă îi chinuie pe istorici este dacă Rusia și-a vândut sau a închiriat doar teritoriile din America de Nord. Nu s-a dovedit nici primul, nici al doilea. Dacă traducem literal în rusă versiunea în engleză disponibilă a tratatului, se dovedește că Rusia a cedat doar temporar controlul asupra teritoriilor sale din America de Nord guvernului SUA. Acest lucru este dovedit de fraza din tratat: „… a ceda Statelor Unite…”. Tradus în rusă, acest termen înseamnă transferul controlului fizic asupra unui anumit teritoriu fără vânzarea fizică a acestuia.

De fapt, conform dreptului internațional, Alaska, ca și alte foste teritorii rusești din America de Nord, aparține în continuare Rusiei. Mai mult, întrucât acordul nu specifică perioada pentru care este transferat controlul, Alaska trebuie să fie returnată Rusiei la prima cerere. Rămâne doar să facem această cerere de care se teme atâta establishmentul american…”, scrie Dmitri Sokolov pe site-ul pravda.ru.

Registration

Aici iti poti reseta parola