Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cea mai artistică țeapă din istorie: Ia banii şi fugi
Articole online

Cea mai artistică țeapă din istorie: Ia banii şi fugi

Artistul danez, care trebuia să expună pe două pânze bancnote în valoare totală de peste 70.000 de euro, a decis în cele din urmă să prezinte două cadre goale şi să păstreze acea mică avere pentru el, redenumindu-şi creaţiile „Ia banii şi fugi”.

„Cu două zile înainte de vernisajul expoziţiei, am primit un mesaj de la Jens în care el ne spunea că nu a produs operele de artă asupra cărora ne-am înţeles”, care trebuiau să conţină bancnote agăţate pe pânză, a explicat directorul muzeului, Lasse Andersson.

În schimb, artistul i-a anunţat pe reprezentanţii muzeului că le va trimite alte lucrări, intitulate „Ia banii şi fugi”, a adăugat acelaşi oficial danez.

„Muncă modernă”

După ce au deschis cutiile de protecţie, angajaţii muzeului au constatat că artistul plastic făcuse exact ceea ce spusese: banii nu erau acolo, iar pânzele erau goale.

După ce momentul de stupefacţie a trecut, Lasse Anderson spune că a fost cuprins de un acces de râs sănătos şi că a decis apoi să prezinte totuşi cele două lucrări în cadrul unei expoziţii dedicate muncii moderne.

„Ele oferă o abordare umoristică şi ne fac să reflectăm la felul în care munca este valorificată”, a explicat directorul muzeului danez.

Artistul şi-a apărat gestul, care ar fi, după părerea lui, o modalitate de a afirma „că avem şi o responsabilitate de a pune sub semnul întrebării structurile din care facem parte”.

„Dacă aceste structuri sunt complet nerezonabile, trebuie să ne desprindem de ele”, a adăugat artistul Jens Haaning, într-un comunicat de presă.

Pentru moment, Lasse Andersson a ales să se concentreze pe valoarea artistică a celor două tablouri, recunoscând în acelaşi timp că nu şi-a pierdut speranţa de a vedea într-o bună zi lucrările pe care muzeul său le-a comandat.

Dar după ultima zi a expoziţiei, 16 ianuarie 2022, consideraţiile sale nu vor mai fi nici estetice, nici filosofice.

„Vom lua măsurile necesare pentru ca Jens Haaning să îşi respecte contractul şi să predea banii”, a subliniat directorul muzeului danez, potrivit Agerpres.

Pentru munca lui, Jens Haaning a primit suma de 10.000 de coroane daneze (aproximativ 1.340 de euro), căreia i se adaugă şi o primă de expoziţie.

Registration

Aici iti poti reseta parola