Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Va fi Ucraina împărțită la sfârșitul războiului? Concesiile dureroase par inevitabile
Articole online

Va fi Ucraina împărțită la sfârșitul războiului? Concesiile dureroase par inevitabile

Cine simte mai tare presiunea de a se ajunge la un acord? Volodimir Zelenski sau Vladimir Putin

„Este timpul să ne întâlnim, timpul să vorbim… timpul să restabilim integritatea teritorială… a Ucrainei”, declara sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, adâugând că necesitatea de a negocia este și mai mare pentru Moscova.
Potrivit Pentagonului, Rusia a pierdut 7.000 de soldați; Kievul estimează că cifra este de 14.000 de morți.
Totuși, președintele rus Vladimir Putin pare mai puțin presat să se întâlnească și să discute. Ce ne spune asta?
Zelensky nu crede că luptele care urmează vor beneficia Ucrainei la fel de mult pe cât vor fi de mari costurile pentru țara sa. Și vrea războiul să se termine.
În ceea ce-l privește pe Putin, așa cum a spus duminică secretarul Apărării Lloyd Austin: „Nu a reușit să-și atingă obiectivele atât de repede pe cât ar fi vrut”. Cu alte cuvinte, Putin vrea mai mult timp.

Ucraina va fi împărțită?

Președintele rus a început invazia Ucrainei în condițiile în care Crimeea fusese deja anexată, iar enclavele Lugansk și Donețk își proclamaseră independența față de Kiev.

De când a început invazia,forțele lui Putin au asediat, dar nu au luat capitala Kiev, nici al doilea oraș ca mărime, Harkov.

Cu toate acestea, trupele ruse se află acum la Mariupol, pe Marea Azov, după ce au finalizat un pod terestru din Rusia prin Donbas până în Crimeea și, de acolo, la jumătatea drumului spre Odesa, ultimul port ucrainean important de la Marea Neagră.

În timp ce armata și cetățenii ucraineni au opus rezistență mai acerbă decât se anticipa la Moscova, Rusia nu pierde în acest război. Măsurat prin câștigurile teritoriale, Putin câștigă.

El nu a capturat Kievul sau Harkovul, dar a extins teritoriile controlate de ruși în Donețk, Lugansk și Crimeea, teritorii asupra cărora avea controlul de la începutul invaziei sale.

În aceste condiții, nicio soluție politică nu pare mai probabilă decât o nouă împărțire a Ucrainei, cu teritoriile de la est de râul Nipru și de-a lungul coastelor Mării Azov și a Mării Negre cedate Moscovei, vestul Ucrainei urmând să fie declarat națiune neutră precun Finlanda în Războiul Rece.

Zelenski va plăti prețul politic

Problema cu acest rezultat probabil este că Zelenski a exclus orice concesii teritoriale sau transferuri de teritorii. El încearcă să „restaureze” stăpânirea ucraineană, , nu să permanentizeze amputările din Crimeea și Donbas.

În acest sens, probabil că Zelenski nu poate supraviețui cedând controlul asupra teritoriilor disputate Rusiei. De asemenea, probabil că nici Putin nu poate supraviețui unui eșec în negocierile de pace privind extinderea cuceriririlor din Ucraina comparativ cu situația din momentul invaziei.
„Integritatea teritorială” a Ucrainei este problema crucială în încheierea acestui război. Și tocmai aici pare imposibil ca ambele părți să se împace.

Kievul se va angaja să nu intre în NATO

Singura problemă asupra căreia ambele părți vor fi probabil de acord în orice înțelegere de pace este problema care ar fi trebuit să fie convenită – pentru a preveni războiul. E vorba de o declarație oficială a Kievului că nu se va alătura niciodată unei alianțe NATO creată pentru a ține la respect Rusia și, dacă este necesar, pentru a învinge Rusia într-un război”, scrie Pat Buchanan pe blogul său.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola