Cine gură mare are…
Oligarhul care a criticat invazia din Ucraina a intrat în vizorul lui Putin, iar pedeapsa nu a întârziat.
Tinkov susține că mulți dintre oamenii din elita guvernamentală și de afaceri i-au spus în particular că îi împărtășesc punctul de vedere, „dar tuturor le este frică”.
Din câte povestește Tinkov, oamenii au motive serioase de teamă. A doua zi după ce a criticat invazia pe Instagram, administrația președintelui Putin a contactat directorii și a amenințat că va naționaliza banca dacă Tinkov nu întrerupe legăturile cu ea.
Silit să-și vândă acțiunile
Ca urmare, săptămâna trecută, Tinkov și-a vândut pachetul de 35% unui miliardar rus care este apropiat de Putin. Tinkov spune că a fost o „vânzare disperată,” care i-a fost impusă de Kremlin la un preț ridicol.
„Nu am putut discuta despre preț”, a spus Tinkov. „A fost ca o luare de ostatici – iei ceea ce ți se oferă. Nu am putut negocia.”
Tinkov este renumit ca unul dintre puținii magnați ai Rusiei. Averea lui era în valoare de peste 9 miliarde de dolari în noiembrie.
„Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există”, a spus Tinkov pentru The New York Times, prezicând că Putin va rămâne la putere mult timp. „Am crezut că regimul lui Putin este rău. Dar, desigur, nu aveam idee că va lua o asemenea turnură catastrofală.”
Tinkoff, banca înființată de Tinkov în 2006, a negat afirmațiile acestuia afirmând că nu a existat „nicio amenințare de niciun fel împotriva conducerii băncii”. Banca, care a anunțat joia trecută că Tinkov și-a vândut întregul pachet de acțiuni din companie unei firme conduse de Vladimir Potanin, un magnat apropiat de Putin, paresă se distanțeze de fondatorul său.
„Oleg nu a fost la Moscova de mulți ani, nu a participat la viața companiei și nu a fost implicat în nicio problemă”, a anunțat banca într-un comunicat, notează Jerusalem Post.https://www.jpost.com/international/article-706055
Tinkov spune că nu a pus niciodată piciorul în Kremlin și l-a criticat ocazional pe Putin. Dar, spre deosebire de oligarhii ruși care l-au criticat cu ani în urmă pe Putin și acum trăiesc în exil, precum fostul magnat petrolier Mihail B. Hodorkovski sau antreprenorul în tehnologie Pavel Durov, Tinkov a găsit o modalitate de a coexista cu Kremlinul și de a câștiga miliarde în ciuda opiniilor sale – cel puțin până când 19 aprilie, notează Jerusalem Post