Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce mai interzic compania Lufthansa și rebelii houthi, când lumea o ia razna
Articole online

Ce mai interzic compania Lufthansa și rebelii houthi, când lumea o ia razna

„Echipajele sunt obligate să aleagă un discurs care să se adreseze tuturor pasagerilor”, a declarat pentru APF un purtător de cuvânt al grupului, confirmând astfel o informaţie publicată de ziarul Bild.

Formula clasică ar putea fi înlocuită cu „Dragi pasageri” sau pur şi simplu cu „Bună ziua”, a precizat aceeaşi sursă, justificând decizia prin „dezbaterile care au loc în prezent în societate şi printr-o recunoaştere, pe bună dreptate, a tuturor”.

„Este un proces care va lua ceva timp”, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit căruia această decizie este valabilă pentru toate companiile grupului, din care mai fac parte Austrian Airlines, Swiss, Eurowings şi Brussels Airlines, transmite Agerpres.

Noua directivă nu se aplică doar în adresările faţă de pasagerii, ci şi faţă de toate categoriile profesionale ale grupului.

Codul moral, mai important decât foametea

În altă parte a lumii, sute de fotografii cu femei care fac reclamă la piese de lenjerie intimă, inclusiv ambalaje şi afişe ale unor magazine de profil din capitala yemenită Sanaa pe care apar imagini similare, au fost confiscate şi arse de rebelii houthi, pe motiv că sunt „indecente”.

Apropiaţi de Iran, rebelii houthi, aflaţi în război cu guvernul yemenit, încearcă să impună un cod moral strict vizând în special femeile din teritoriile din nordul ţării pe care le controlează, între care capitala Sanaa, al cărei control l-au preluat în 2014.

„Ministerul Comerţului a confiscat toate fotografiile cu femei din magazinul meu sub pretextul că sunt goale şi că astfel de lucruri ar atenta la pudoare”, a declarat Mohammed al-Alimi, proprietarul unui magazin de lenjerie intimă din cartierul al-Safiya.

Un alt comerciant, Omar al-Ouessabi, a declarat că această campanie a autorităţilor a vizat toate magazinele de lenjerie intimă din cartier, fiind confiscate inclusiv panouri şi afişe din buticuri. Rebelii houthi au ars sute de fotografii, a adăugat el.

„Autorităţile din Sanaa au efectuat recent descinderi în magazinele de lenjerie intimă şi au confiscat fotografii indecente”, a confirmat un responsabil al rebelilor, precizând că respectiva campanie a vizat întreaga capitală, iar comercianţii au fost avertizaţi.

„Suntem o societate conservatoare. Avem obiceiurile şi tradiţiile noastre. Acest gen de fotografii indecente nu trec”, a adăugat el sub rezerva anonimatului.

Totuşi, mai mulţi responsabili houthi au criticat măsura, precum Abdelmalik al-Ajri, membru al biroului politic. Pe Twitter, el a cerut autorităţilor locale „să ţină în frâu agenţii care interpretează greşit religia”.

Nu este prima oară când rebelii houthi atacă magazinele cu articole pentru femei. Anul trecut, ei au confiscat de la croitorii centurile purtate de tinerele femei peste rochii pentru a le evidenţia silueta.

Singura cafenea pentru femei din Sana’a, Ofelia, a fost constrânsă să-şi închidă uşile. Iar saloanelor de coafură din capitală li s-a ordonat să refuze tunsorile considerate fanteziste extrem de solicitate de tineri.

Rebelii houthi au reuşit să se impună în pofida intervenţiei din 2015 a unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită, care sprijină guvernul pentru a contracara influenţa rivalului său iranian în regiune.

Cu o populaţie în pragul foametei, conflictul – soldat cu zeci de mii de morţi – a scufundat ţara în cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

Registration

Aici iti poti reseta parola