Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce i-a cerut Orban Papei Francisc
Articole online

Ce i-a cerut Orban Papei Francisc

Papa Francisc a elogiat duminică în capitala Ungariei naţiunea acestei ţări „ataşată rădăcinilor sale”, dar în acelaşi timp i-a îndemnat pe unguri să fie „deschişi” către toţi, o aluzie la politica anti-migranţi susţinută de premierul ungar Viktor Orban.

„Sentimentul religios este seva acestei naţiuni atât de ataşată rădăcinilor sale”, a spus suveranul pontif în faţa unei imense mulţimi venite să-l aclame.

„Dar crucea, plantată în pământ, în plus faţă de a invita să fim bine înrădăcinaţi, îşi ridică şi întinde braţele către toţi (…)

Dorinţa mea este ca voi să fiţi astfel: ancoraţi şi deschişi, înrădăcinaţi şi respectuoşi”, a îndemnat Papa Francisc, înainte de a adresa binecuvântarea în limba maghiară „Isten eltessen!”.

Suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, venit la Budapesta într-o vizită fulger pentru a conduce slujba de încheiere a Congresului Euharistic, a transmis acest mesaj în timpul rugăciunii Angelus.

Totuşi, comunicatul transmis de Sfântul Scaun despre întâlnirea cu uşile închise pe care Papa Francisc a avut-o anterior timp de 40 de minute cu premierul ungar Viktor Orban şi cu preşedintele Janos Ader nu include migraţia printre temele discutate.

Comunicatul menţionează că printre subiectele abordate s-au numărat „rolul Bisericii în ţară, angajamentul pentru protejarea mediului înconjurător, apărarea şi promovarea familiei”.

 Nu au fost oferite alte detalii despre această discuţie.

În Slovacia

După rugăciunea Angelus, suveranul pontif a plecat spre Slovacia pentru o vizită de trei zile, une  a fost primit la Bratislava de şefa guvernului slovac, Zuzana Caputova.

Pentru a marca sosirea sa, clopotele a 2.627 de biserici catolice slovace au bătut în acelaşi timp în momentul aterizării avionului suveranului pontif.

Papa Francisc se va întâlni luni cu membri ai comunităţii iudaice, inclusiv cu supravieţuitori ai Holocaustului.

Marţi el se va deplasa în regiunile cele mai sărace ale Slovaciei, unde va avea discuţii în special cu reprezentanţi ai comunităţii rome, iar miercuri va reveni la Bratislava pentru a ţine o slujbă în aer liber la locul pelerinajului din Sastin, în acceaşi zi urmând să se întoarcă la Roma.

Slovacia se numără printre statele UE cu cele mai reduse rate de vaccinare anti-COVID-19, numai aproximativ jumătate dintre adulţii slovaci fiind vaccinaţi cu schema completă, faţă de media de 70% pe ansamblul UE.

Guvernul slovac hotărâse iniţial ca la evenimentele ocazionate de vizita suveranului pontif să fie permis numai accesul persoanelor vaccinate, ceea ce a provocat nemulţumiri şi un număr redus de rezervări.

În final s-a decis acceptarea accesului şi pentru cei care prezintă un test COVID-19 negativ sau un certificat care atestă că au trecut prin boală, transmite Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola