Evenimentul Istoric > Articole online > Ce conține Acordul istoric dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2021
Articole online

Ce conține Acordul istoric dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2021

Acordul încheie perioada de tranziţie după Brexit la nivelul relaţiilor dintre Regatul Unit şi blocul comunitar stabilind cadrul viitor de funcţionare la nivel comercial între aceştia.

Regina Elisabeta a II-a a aprobat Acordul, transformându-l oficial în lege. Ultima parte a adoptării finale a celor trei documente care vor guverna relaţiile viitoare dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană revine Parlamentului European care trebuie să ratifice acordul.

Potrivit Comisiei Europene, până la data de 28 februarie 2021 funcţionează o aplicare provizorie a prevederilor tratatului.

La 24 decembrie 2020, echipele de negociere ale guvernului Marii Britanii şi Uniunii Europene au ajuns la un acord, de principiu, privind Acordul de Cooperare şi Comerţ UE-Marea Britanie, potrivit agenţiilor internaţionale de presă şi portalului.

Este cel mai amplu acord bilateral comercial semnat de fiecare dintre părţi, care acoperă schimburi comerciale în valoare de 747 miliarde de euro, respectiv 668 miliarde de lire sterline, la nivelul anului 2019.

Prin obţinerea acestui acord, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au reuşit să evite implicarea termenilor comerciali stabiliţi de Organizaţia Mondială a Comerţului pentru desfăşurarea viitoare a relaţiei comerciale dintre cele două părţi.

Acordul reglementează schimburile comerciale pe zero taxe şi zero cote care a fost realizat vreodată cu Uniunea Europeană.

Înţelegerea va guverna schimburile comerciale între cele două părţi, fără să mai fie aplicate prevederile subsumate politicii comerciale unitare a blocului comunitar.

Textul documentului a fost publicat de Uniunea Europeană şi de guvernul Marii Britanii la 26 decembrie 2020.

Include 1.246 de pagini ale documentului comercial, precum şi acorduri privind energia nucleară, schimbul de informaţii secrete, energia nucleară civilă şi o serie de declaraţii comune.

Acordul presupune că, începând cu ora 23:00 GMT din data de 31 decembrie 2020, când Regatul Unit părăseşte Piaţa Unică Europeană şi Uniunea Vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din Uniune sau din Regatul Unit.

Potrivit prevederilor înţelegerii, Uniunea Europeană oferă fostului său stat membru un acces, fără precedent, fără taxe vamale sau cote la piaţa sa imensă de 450 de milioane de consumatori.

Această deschidere, însă, va fi însoţită de condiţii stricte: companiile de dincolo de Canalul Mânecii vor trebui să se conformeze unui set de reguli în materie de mediu, de drepturi în muncă şi de fiscalitate pentru a evita orice procedură de dumping.

Garanţii există, de asemenea, şi în materie de ajutoare de stat. Există stipulat, în termenii acordului, un mecanism care permite celor două părţi să activeze rapid contramăsuri, precum taxe vamale, în caz de divergenţe asupra acestor norme.

Tratatul recunoaşte explicit că investiţiile şi comerţul au nevoie de condiţii pentru „o concurenţă deschisă şi corectă”. În ceea ce priveşte serviciile financiare cele două părţi se angajează „să stabilească un climat favorabil pentru dezvoltarea comerţului şi investiţiilor”, potrivit documentului.

Textul include anexe detaliate pe teme precum pescuitul, comerţul cu vin, medicamente, produse chimice etc.

În context, executivul european a avansat o „Rezervă de ajustare la Brexit”, dotată cu 5 miliarde de euro, care să sprijine contracararea consecinţelor economice şi sociale răsfrânte în cele mai afectate sectoare de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2021.

Această rezervă are scopul de a ajuta companiile şi sectoarele afectate, îndeosebi pescuitul, şi va include sprijin pentru crearea de locuri de muncă şi formare profesională, potrivit comunicatului Comisiei Europene, citat de agenţiile de presă.

Banii vor fi folosiţi şi pentru a acorda asistenţă administraţiilor publice în ceea ce priveşte modul de funcţionare a controalelor vamale, la frontieră, sanitare şi fitosanitare şi pentru a garanta servicii esenţiale cetăţenilor şi companiilor afectate.

Rezerva de ajustare la Brexit va acoperi cheltuielile în fiecare stat membru timp de 30 de luni şi se va distribui în două tranşe: mare parte a fondurilor vor fi deblocate prin prefinanţări în 2021, iar sumele vor fi calculate pe baza impactului asupra economiei fiecărui stat membru, ţinând cont de gradul de integrare economică cu Regatul Unit, inclusiv comerţul cu bunuri şi servicii şi efectele negative asupra sectorului pescuitului în UE; o tranşă mai mică de ajutor suplimentar va fi repartizată în 2024, în cazul în care cheltuielile reale depăşesc alocarea iniţială.

Reprezentanţii statelor Uniunii Europene şi-au exprimat acordul, la 28 decembrie 2020, privind aplicarea provizorie de la 1 ianuarie 2021 a acordului post-Brexit încheiat între Bruxelles şi Londra.

La 30 decembrie 2020, s-a desfăşurat, la Bruxelles, ceremonia semnării tratatelor care vor guverna, de la 1 ianuarie 2021, relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Au fost semnate Acordul Comercial şi de Cooperare între UE şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), de o parte, şi Regatul Unit, de cealaltă parte; Acordul privind procedurile de securitate pentru schimbul şi protejarea informaţiilor cu caracter confidenţial între UE şi Regatul Unit şi Acordul privind cooperarea pentru folosirea sigură şi paşnică a energiei nucleare, între Euratom şi Regatul Unit.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola