Cazul Sacco și Vanzetti care a provocat o mulțime de proteste în America interbelică
La 15 aprilie 1920, un acționar al unei companii de încălțăminte din South Braintree, Massachusetts, a fost împușcat și ucis împreună cu gardianul său. Ucigașii, descriși ca fiind doi bărbați italieni, au scăpat cu peste 15.000 de dolari. După ce au mers la un garaj pentru a revendica o mașină despre care poliția a spus că are legătură cu crima, Sacco și Vanzetti au fost arestați și acuzați de crimă. Deși ambii bărbați purtau arme și au făcut declarații false în momentul arestării, niciunul dintre ei nu avea antecedente penale. La 14 iulie 1921, aceștia au fost condamnați la moarte.
Sentimentul antiradicaliștilor era foarte puternic în America la acea vreme, iar procesul lui Sacco și Vanzetti a fost considerat de mulți ca fiind senzaționalist în mod ilegal. Autoritățile nu reușiseră să găsească nicio dovadă a banilor furați, iar multe dintre celelalte probe împotriva lor au fost discreditate ulterior.
În următorii câțiva ani, în Massachusetts și în întreaga lume au avut loc proteste sporadice pentru eliberarea lor, mai ales după ce Celestino Madeiros, condamnat pe atunci pentru crimă, a mărturisit în 1925 că a participat la crimă împreună cu banda lui Joe Morelli. Curtea Supremă a statului a refuzat să schimbe verdictul, iar guvernatorul statului Massachusetts, Alvan T. Fuller, le-a refuzat bărbaților clemența. În zilele premergătoare execuției, au avut loc proteste în orașe din întreaga lume și au fost declanșate bombe în New York și Philadelphia. La 23 august, Sacco și Vanzetti au fost electrocutați.
În 1961, un test al armei lui Sacco, efectuat cu ajutorul unor tehnici criminalistice moderne, a dovedit aparent că arma lui a fost cea care l-a ucis pe gardian, deși s-au găsit puține dovezi care să confirme vinovăția lui Vanzetti. În 1977, guvernatorul statului Massachusetts, Michael Dukakis, a emis o proclamație prin care îi „elibera” pe Sacco și Vanzetti, declarând că aceștia au fost tratați pe nedrept și că niciun stigmat nu ar trebui să fie asociat cu numele lor.