Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cazinoul Constanța se va redeschide după 36 de ani!
Caleidoscop

Cazinoul Constanța se va redeschide după 36 de ani!

Clădirea cazinoului din Constanța va fi redeschisă vizitatorilor în vara lui 2024, la 36 de ani după ieșirea din circuitul public.

Ultimul proces de restaurare a început în 2020, cu un prim termen de finalizare fixat pentru toamna lui 2022. Inițial, costurile renovării cazinoului au fost estimate la aproximativ 60 de milioane de lei, dar, pe parcurs, au fost actualizate la 80 de milioane, pentru ca bugetul final alocat să fie de 230 de milioane.

„Proiectul de la bun început nu a surprins toate aspectele restaurării acestei construcții. Au trebuit să se facă reproiectări, dispoziții șantier. Plecând de la primul deviz, s-au ajustat prețurile atât cât s-a putut legal și s-a ajuns la o valoare maximă care nu a acoperit toată construcția, circa 70%”, a declarat Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța.

Au durat nu mai puțin de șase ani din momentul în care a fost aprobată renovarea monumentului istoric și până când o companie desemnată a început efectiv lucrările.

Trei ani cu licitații anulate

În anul 2014, cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională de Investiții. În  primii trei ani au fost anulate trei licitații, din cauza contestațiilor depuse de firmele participante.

În anul 2018, clădirea a fost inclusă pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa. Experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătat deficiențele proiectului de restaurare. Un an mai târziu, s-a organizat cea de-a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația.

În timpul lucrărilor de reconsolidare a structurii, inginerii Gabriel Pichiu și arhitectul Radu Cornescu au anunțat că au descoperit, sub structurile ornamentale, însemne ale meșterilor care au lucrat inițial la precedentele renovări, din anii 1954 și 1986. Aceștia și-au scris cu creta pe structurile metalice numele și împrejurările în care au ajuns să muncească acolo, fiind vorba de unii dintre ei fiind deținuți.

Lucrări interioare de restaurare la Cazinoul din Constanța

Lucrări interioare de restaurare la Cazinoul din Constanța

 

Construit pe locul unei „cazine”

Faimos în toată lumea, cazinoul din Constanța a fost construit pe locul în care, în perioada 1880 – 1902, a existat o construcție de lemn (numită „cazină”), în care erau organizate spectacole de teatru și baluri.

Construcția unui edificiu asemănător cu marile cazinouri europene a început în anul 1904. Într-o primă fază, planurile au fost întocmite de arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat clădirea într-un stil arhitectonic inspirat din tradițiile artei românești. După definitivarea fundației, Primăria i-a încredințat proiectul arhitectului Daniel Renard, care a propus stilul Art Nouveau.

Construcția „Cazinului comunal” (așa cum era denumit de presa vremii) a fost ridicată 1910, dar ultimele retușuri au fost efectuate doi ani mai târziu. Inaugurarea oficială a avut loc la data de 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand. La avea vreme, era cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, fiind neîncăpător pentru pasionații de jocuri de noroc. Atunci, nu exista posibilitatea de a se juca ruletă, blackjack sau poker online.

În 1912, baronul Edgar de Marcay, antreprenorul Cazinoului, a cerut Primăriei să construiască un pavilion-restaurant în fața Cazinoului.  

Începând cu 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roșie pe post de spital de campanie, suferind avarii însemnate. A devenit iarăși funcțional în noiembrie 1917.

Clădirea a fost bombardată și în cel de-Al Doilea Război Mondial, când a servit ca loc de adăpost pentru trupele germane. Începând din anul 1948, Cazinoul a funcționat ca și Casă de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 și 1989 a aparținut de ONT Litoral.

După ce va fi redeschis publicului, „Cazinoul din Constanța” va fi centru cultural.

Registration

Aici iti poti reseta parola