Evenimentul Istoric > Articole online > Cauzele deprecierii leului acum o sută de ani, văzute de economistul francez Pierre Cauboue
Articole online

Cauzele deprecierii leului acum o sută de ani, văzute de economistul francez Pierre Cauboue

1. Exportul României nu era zero atunci când avea nevoie să importe cantități mari de mărfuri, țara fiind lipsită de aproape tot, de alimente ca și de mărfuri.

 

2. Germanii procedaseră prin intermediul Băncii Generale Române la emisiuni considerabile de hârtie-monedă, provocând astfel o inflație monetară și în consecință o depreciere a leului.

 

3. Stocul de aur al României fusese transportat la începutul războiului la Iași și apoi, când presiunea austro-germană devenise mai amenințătoare, la Moscova, unde bolșevicii au pus mâna pe el. Bancnota românească, cea a Băncii Naționale și cea a Băncii Generale, nu mai poseda nici o minimă acoperire metalică.

 

4. Băncile franceze nu puteau deschide băncilor românești credite, exportul capitalului fiind în principiu interzis de către guvernul francez.

 

5. Mulți români, care aveau venituri importante în patrie, locuiau în străinătate, mai cu seama în Franța. Îndată după restabilirea comunicațiilor, au cerut să li se trimită bani din România, ceea ce a provocat o ieșire relativ importantă de capital din țară.

 

6. Când s-a înființat în februarie 1919 trenul bisăptămânal București-Paris, mulți români au plecat la Paris și și-au convertit în prealabil leii în franci, din cauza marii dificultăți de a schimba leii la Paris.

 

O altă cauză identificată de autorul francez era că Guvernul român, prin decretul-lege din 30 ianuarie 1919, fixase cursul de schimb al biletelor de bancă mult mai jos decât cel real (de pildă 100 franci 200 de lei față de 260 cursul din comerț). Drept urmare marile băncii nu au mai fost interesate de schimbul valutar, așa că băncile de mâna a treia și casele de schimb au cumpărat la cursuri mari și au vândul mult mai scump. Așa că, de exemplu, achizițiile pe care le făcea armata franceză pentru trupele ei din România au crescut de la 10 milioane în decembrie la 30 de milioane în mai.

 

Cauboue considera, totuși, că într-un an de zile leul se va aprecia din următoarele motive:

 

1. Guvernul român a dispus retragerea din piață a jumătate din emisiunea Băncii Generale.

 

2. Se vorbea tot mai mult de contractarea unui împrumut extern de la Paris.

 

3. Români va redeveni din 1920 cea mai mare exportatoare de cereale.

 

4. Exportul de petrol și a derivatelor sale reîncepuse și urma să crească.

 

Sursa: Revista economică din 13 septembrie 1919

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola