Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Câți oameni au murit în spațiu?
Articole online

Câți oameni au murit în spațiu?

memorial

Câți oameni au murit în spațiu?

Zborurile spațiale nu sunt deloc sigure, iar încercarea de a explora ultima frontieră vine cu riscuri uriașe pentru astronauții care conduc misiunea. Se pare că 21 de persoane au murit în spațiu, a declarat Nigel Packham, directorul asociat al NASA pentru siguranță și asigurarea misiunilor, pentru Live Science.

Cinci misiuni de zboruri spațiale – trei ale NASA și două ale Uniunii Sovietice – s-au soldat cu decese:

„Accidentele sunt, de obicei, o combinație de circumstanțe neobișnuite, erori de echipament, erori umane, politică și management”, a declarat Jim Hermanson, profesor de aeronautică și astronautică la Universitatea Washington din Seattle.

Cele două dezastre cele mai mortale au implicat misiuni ale navetelor spațiale ale NASA. În ianuarie 1986, naveta spațială Challenger a explodat la 73 de secunde de la lansare, ucigând echipajul format din șapte persoane, printre care și Christa McAuliffe, o profesoară din New Hampshire aflată la bordul navei în cadrul proiectului „Profesori în spațiu” al NASA. Accidentul a fost cauzat de temperaturile neobișnuit de scăzute de la Cape Canaveral, care au făcut ca unele dintre garniturile de etanșare ale rachetei să-și piardă flexibilitatea.

„Gazul fierbinte s-a scurs și a ars în rezervorul de propulsie și a provocat o explozie masivă”, a declarat Hermanson pentru Live Science. Managementul a fost, de asemenea, parțial de vină, deoarece conducerea a continuat lansarea împotriva avertismentelor unor ingineri NASA, a adăugat el.

Un alt accident mortal în timpul zborurilor spațiale a avut loc în februarie 2003, când naveta spațială Columbia s-a rupt în timpul reintrării în atmosferă, provocând moartea celor șapte membri ai echipajului. Până la dezastrul Columbia, „reintrarea, coborârea și aterizarea erau considerate părți foarte benigne” ale zborurilor spațiale, a spus Packham, mai ales în comparație cu condițiile extrem de violente de lansare. Columbia a suferit avarii în timpul lansării, când o bucată de izolație din spumă s-a desprins – lucru care s-a întâmplat la aproape fiecare lansare înainte și după Columbia, a declarat Packham, care a ajutat la investigarea cauzelor dezastrului. Însă în acest caz, spuma a lovit aripa navetei, avariind-o. Aripa deteriorată nu a putut susține temperaturile ridicate la care a fost supusă la reintrarea în atmosferă, ceea ce a dus la dezintegrarea navei.

Apollo 1, deși nu a părăsit niciodată solul, se află, de asemenea, pe lista accidentelor mortale ale zborurilor spațiale umane

„Personal, nu fac diferențe între faptul că s-a întâmplat sau nu la sol”, a declarat Packham. La urma urmei, cei trei astronauți de la bordul navei porneau spre spațiu. Însă un test înainte de lansare a făcut ca un incendiu să izbucnească în interiorul navei spațiale, ucigându-i pe cei trei membri ai echipajului aflați înăuntru.

Patru cosmonauți și-au pierdut, de asemenea, viața în timpul zborurilor spațiale. În 1967, nava Soyuz 1 a Uniunii Sovietice s-a prăbușit la sol în urma unei defecțiuni la parașută, ucigându-l pe astronautul aflat la bord. Politica a fost parțial de vină, deoarece acesta a fost începutul cursei spațiale, iar lansarea a fost programată să coincidă cu un eveniment politic, chiar dacă persoanele implicate în decizie știau că nu era gata, a declarat Packham. Echipa de control al misiunii și-a dat seama că vor exista probleme cu parașuta imediat ce nava spațială a ajuns pe orbită, a adăugat el.

Trei cosmonauți au murit, de asemenea, într-un accident de depresurizare în 1971. Acest incident este singurul care s-a produs efectiv în afara atmosferei terestre, a precizat Hermanson. În general, „este vorba de ascensiune și coborâre – acestea sunt cele mai periculoase părți”, a spus el. Cosmonauții tocmai petrecuseră mai bine de trei săptămâni la bordul primei stații spațiale create de Uniunea Sovietică. Dar, în timp ce plecau spre Pământ, nava lor spațială s-a depresurizat, potrivit NASA. Ei nu purtau costume spațiale.

Aceste cinci misiuni au fost fatale, dar nu au fost singurele cu potențial de a ucide sau de a răni persoanele aflate la bord, a spus Packham. Biroul său ține o evidență a accidentelor și a incidentelor la limită – și au fost mult mai multe decât cinci.

În prezent, aproximativ 650 de persoane au zburat în spațiu, iar acest număr va accelera din cauza numărului tot mai mare de zboruri spațiale comerciale, a declarat Packham. „Nu va fi niciodată lipsit de riscuri”, a spus el. „De asta este nevoie pentru a ajunge în spațiu”. Dar înțelegerea riscurilor implicate este esențială. La asta lucrează echipa lui Packham: la colectarea de date și la găsirea unor modalități mai bune de a calcula cu exactitate riscurile cu care se confruntă astronauții. „Trebuie să le spunem care sunt șansele ca ei să ajungă acasă”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola