Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Catedrala din La Ribera, cea mai frumoasa biserică gotică din Barcelona
Articole online

Catedrala din La Ribera, cea mai frumoasa biserică gotică din Barcelona

Edificiul, din piatră adusă de la cariera regală situată pe Dealul Montjuic şi transportată cu barca, a fost proiectat de arhitecţii Berenguer de Montagut şi Ramon Despuig.

Datorită perioadei scurte de construcţie, Santa Maria del Mar fost singura biserică gotică ce a fost finalizată de fapt într-o epocă, fără amestec de stiluri arhitecturale.

Biserica a fost fost sfinţită în 1384 şi este este singura în stil gotic catalan pur care a supravieţuit.

Apostolul Iacov

Şantierul Santa Maria del Mar a avut o importanţă deosebită încă de la începutul erei creştine pentru că este locul unde se spune că a predicat apostolul Iacov.

În 1714, în timpul războiului de succesiune spaniol, biserica a fost parţial distrusă, fiind ulterior reparată, pentru ca în timpul războiului civil spaniol din 1936, să fie afectată de un incendiu care a i-a distrus în mare parte interiorul şi o mare parte din ferestre.

A fost renovată şi restaurată, lucrările fiind finalizate în 1990.

Interiorul bisericii se deschide cu un naos îngust.

Structura sa cuprinde trei nave de aceeaşi înălţime, sprijinite de patru perechi de coloane înguste, octogonale de coloane, înalte de 33 de metri.

Numeroase vitralii inundă încăperea cu o lumină subţire colorată. Caracteristici remarcabile sunt un arc ascuţit încoronat cu un fronton,

Fereastra Înălţării, în capela Santa Maria, dar şi arcadele laterale care au aceeaşi înălţime cu cupola centrală şi turnurile inconfundabile, care permit bisericii să fie recunoscută de pe cele mai înalte terase ale capitalei catalane.

În jurul bisericii se află mici capele care formează un fel de mănăstire. Absida este înconjurată de o coroană delicată de stâlpi, care se contopesc într-o boltă cu mai multe unităţi.

Biserica Santa Maria del Mar este asociată cu romanul cel mai bine vândut al lui Ildefonso Falcones – La Catedral del Mar (Catedrala Mării, 2006).

În afară de opera lui Falcones (care în 2016 a scos a doua parte a romanului, Los herederos de la tierra), biserica – nu este o catedrală – a apărut şi în bestsellerurile lui Carlos Ruiz Zafón (La sombra del viento /Umbra vântului şi El juego del ángel /Jocul Îngerului) dar şi într-un serial de televiziune.

Biserica celor săraci

Biserica Santa Maria del Mar, supranumită Catedrala din La Ribera sau Biserica Poporului, Biserica celor săraci, este cea mai frumoasa biserică gotică din Barcelona şi cea mai populară.

Aflată în districtul Ribera din Barcelona, este considerată patroana marinarilor.

La vreme aconstruirii, locuitorii modestului cartier La Ribera, navigatori şi comercianţi, doreau o catedrală a lor pentru că vedeau Catedrala din Barcelona ca un lăcaş de cult pentru elita oraşului şi nu pentru membrii obişnuiţi ai comunităţii.

Astfel a luat naştere Santa Maria del Mar, o biserică pe care au construit-o oameni pentru oameni, potrivit www.barcelona.de şi www.traveleuropa.ro, citate de Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola