O catastrofă ecologică, cauzată de emanaţiile de gaze otrăvitoare (dioxină) de la întreprinderea chimică Icmesa, o filială a concernului farmaceutic elveţian Hoffman-La Roche, s-a petrecut pe 10 iulie 1976, la Seveso.
Accidentul de la Icmesa, având ca obiect de activitate fabricarea pesticidelor şi erbicidelor, s-a produs în urma unei defecţiuni a unui reactor.
Scăparea în atmosferă a numai cinci kilograme de substanţă nocivă a dus la formarea unui nor toxic ce a infestat o suprafaţă de circa115 ha, de pe care populaţia a trebuit evacuată.
Peste 2.000 de persoane au fost tratate în urma intoxicării cu dioxină, din care 136 de oameni au fost spitalizaţi.
TCCD
Una dintre cele mai periculoase dioxine, TCCD, cunoscută drept „dioxina Seveso”, după numele oraşului italian unde a avut loc accidentul, poate provoca o formă gravă de acnee, leziuni cutanate, comedoane de mari dimensiuni, precum şi probleme digestive.
Amploarea efectelor, care a dus şi la moartea a circa 3.000 de animale domestice, în primul rând erbivore, a alertat factorii responsabili.
În anii care au urmat, mai mulţi copii s-au născut cu serioase malformaţii. A fost elaborată o directivă a Uniunii Europene, cunoscută astăzi generic şi sub denumirea de Directiva Seveso.
În 1996, ea a fost îmbunătăţită şi republicată sub numele de Directiva Seveso II.
Directiva a fost adoptată în scopul prevenirii acestor categorii de accidente şi limitării consecinţelor lor asupra securităţii şi sănătăţii populaţiei, precum şi asupra mediului.
Ea instituie prevederi care responsabilizează firmele poluante pentru pagubele aduse speciilor sălbatice, habitatelor naturale, resurselor de apă şi pentru contaminarea terenurilor.