Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Catastrofa de la Muntele Pelée, cel mai grav dezastru provocat de un vulcan în secolul XX
Articole online

Catastrofa de la Muntele Pelée, cel mai grav dezastru provocat de un vulcan în secolul XX

vulcan

Catastrofa de la Muntele Pelée, cel mai grav dezastru provocat de un vulcan în secolul XX

St. Pierre cu puțin timp înainte de erupția Muntelui Pelée

Erupția Muntelui Pelée a fost cel mai grav dezastru vulcanic al secolului XX. În mai puțin de un minut, vulcanul a distrus întregul oraș St. Pierre, cel mai mare oraș din Insula Martinica din Caraibe. Peste 30.000 de oameni au murit – doar trei au reușit să supraviețuiască.

În zilele premergătoare datei de 8 mai 1902, vulcanul fumega și emana vapori, însă localnicii nu au luat în serios acest lucru. Cei mai mulți au crezut că nu există niciun motiv de îngrijorare – până când un nor de cenușă a coborât asupra orașului.

Pe măsură ce creștea probabilitatea ca Muntele Pelee să erupă în curând, panica a crescut rapid în orașul de jos. Unii au fugit, încercând să se îndepărteze cât mai mult de oraș înainte ca vulcanul să erupă.

Ziarele îi asigurau în continuare pe oameni că sunt în siguranță și că pot rămâne în oraș

Unora chiar li s-a refuzat dreptul de a pleca – și astfel, mii de oameni au rămas în oraș până în momentul în care vulcanul a început să se reverse asupra lor. Apoi, pe 8 mai, în timp ce oamenii sărbătoreau Înălțarea lui Iisus Hristos, un nor gigantic de tip ciupercă a cuprins cerul. Norul de cenușă a năvălit peste oraș, radiind o căldură de aproape 1.100 de grade Celsius. În mai puțin de 60 de secunde, întregul oraș a fost distrus.          

Au existat doar trei supraviețuitori. O fetiță de zece ani, pe nume Havivra Da Ifrile, a reușit să se urce într-o barcă și să vâslească pentru a se adăposti în interiorul unei peșteri până la sosirea salvatorilor. Léon Compère-Léandre, după ce a văzut că oamenii din jurul său căzând morți, a sărit în oceanul fierbinte. Întregul său corp era acoperit de arsuri, dar a reușit să scape cu viață.

St. Pierre la scurt timp după erupția vulcanului

Celălalt supraviețuitor era un criminal pe nume Louis-Auguste Cyparis. Acesta era închis într-o celulă de piatră atunci când vulcanul a erupt, ceea ce, din întâmplare, l-a plasat în cel mai sigur loc din oraș. În timp ce orașul ardea, Cyparis a așteptat, cu corpul plin de arsuri, să fie salvat. A petrecut patru zile într-un oraș în flăcări înainte ca acesta să se răcească suficient de mult pentru ca o echipă de salvare să vină și să-l scoată în viață.

Cu toate acestea, ceilalți nu au fost la fel de norocoși. Restul locuitorilor din St. Pierre au murit într-o clipă, fiind nimiciți într-o pătură de cenușă vulcanică – victime ale celui mai grav dezastru vulcanic al secolului XX.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola