Evenimentul Istoric > Articole online > Cât de periculos este Hezbollah pentru Israel. 60.000 de luptători și un arsenal extins de rachete
Articole online

Cât de periculos este Hezbollah pentru Israel. 60.000 de luptători și un arsenal extins de rachete

granita Israel cu Liban

Pe măsură ce situația se deteriorează în Fâșia Gaza, observatorii internaționali sunt tot mai îngrijorați că Hezbollah ar putea deschide un nou front. Împotriva Israelului, la îndemnul susținătorilor săi iranieni. Deși acest scenariu ar putea ușura presiunea asupra Hamas și a civililor din Gaza, ar avea consecințe dezastruoase pentru Liban și ar pune o povară semnificativă asupra Israelului. Un război la granița de nord, ar complica și mai mult lucrurile.

Războaiele Hezbollah cu Israel

Hezbollah nu este străin de conflictele cu Israelul. În iulie 2006, grupul militant a răpit doi soldați israelieni, provocând un război de 34 de zile care a avut ca rezultat victime semnificative de ambele părți, dar a afectat disproporționat civilii libanezi. De atunci, Hezbollah și-a îmbunătățit semnificativ capacitățile militare.

Experți, precum Nicolas Blandford de la Atlantic Council estimează că Hezbollah are acum cel puțin 60.000 de luptători și un arsenal de rachete semnificativ extins. Echipamentul militar modernizat al grupului include rachete iraniene cu ghidare precisă, capabile să ajungă la ținte aflate la 300 de km distanță. Hezbollah și-a îmbunătățit semnificativ și capacitățile de luptă prin implicarea sa în războiul civil sirian.

Riscul de Escaladare

Randa Slim de la Middle East Institute subliniază că riscul de escaladare este mai mare ca niciodată. Atât Hezbollah, cât și Iranul ar putea alege să deschidă un al doilea front împotriva Israelului, în funcție de evoluțiile din Gaza. Geopolitica în schimbare a regiunii a dus la o axă a rezistenței mai coezivă, care ar putea impulsiona o acțiune colectivă împotriva Israelului.

În ciuda acestor îngrijorări, unii experți cred că Hezbollah și Iranul vor opta pentru reținere. Hezbollah servește ca un factor crucial de descurajare împotriva eventualelor planuri israeliene și americane de a ataca Iranul. Cu toate acestea, posibilitatea unui război susținut de Iran împotriva Israelului nu poate fi complet exclusă.

Implicarea SUA

Recunoscând riscurile crescânde, SUA au trimis două portavioane în estul Mediteranei, în încercarea de a descuraja grupurile susținute de Iran de la atacarea Israelului. În cazul izbucnirii unui conflict, Hezbollah are capacitatea de a provoca daune semnificative Israelului, dar rămâne departe de victorie. Imad Salamey, profesor de științe politice la Universitatea Americană din Liban, avertizează că un astfel de conflict ar putea agrava crizele economice și politice existente din Liban și ar putea aprinde tensiuni sectare în cadrul țării.

Deși Hezbollah și-a îmbunătățit capacitățile militare, costul potențial al unui război cu Israelul ar putea fi devastator pentru ambele părți, fără a menționa Orientul Mijlociu în ansamblu. Geopolitica complexă și implicarea puterilor internaționale fac ca aceasta să fie o situație extrem de precară, subliniind necesitatea urgentă a soluțiilor diplomatice pentru a evita un conflict total.

Registration

Aici iti poti reseta parola