Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cât de „barbari” au fost vikingii cu adevărat? Noile dovezi contestă teoriile cunoscute până în prezent
Articole online

Cât de „barbari” au fost vikingii cu adevărat? Noile dovezi contestă teoriile cunoscute până în prezent

Istoria i-a prezentat pe vikingi ca fiind un grup barbar de nomazi care nu făceau altceva decât să ucidă și să jefuiască – se pare că lucrurile nu au stat chiar în acest fel.

Cât de „barbari” au fost vikingii cu adevărat? Noile dovezi contestă teoriile cunoscute până în prezent

Potrivit History, în Ribe, Danemarca, au fost descoperite mii de artefacte care dezvăluie că vikingii aveau câteva hobby-uri artistice de care se bucurau, în timp ce jefuiau pământurile inamicilor și revendicau noi teritorii.

Aparent, vikingilor le plăcea să cânte, să lucreze cu mărgele și să facă ornamente în timpul liber. De exemplu, cercetătorii au găsit un instrument datând din anul 720 d.Hr. care semăna cu o liră. Acesta reprezintă cea mai veche dovadă descoperită până în prezent a faptului că vikingii obișnuiau să cânte. Arheologii au mai găsit rămășițe ale unor locuințe din lemn; matrițe pentru crearea de ornamente decorative din diverse metale, precum aur, argint și alamă; piepteni din coarne de ren și bijuterii din chihlimbar.

Mărgele din sticlă descoperite în Ribe

Mărgele din sticlă descoperite în Ribe

Descoperirile nu numai că oferă probe conform cărora vikingii erau mult mai cultivați decât îi descriu cărțile de istorie, ci indică faptul că aceștia au promovat comunități așezate, având culturi comerciale bine stabilite (spre deosebire de imaginea nomadă care le este adesea asociată).

Rămășițele „caselor solide” din lemn de la Ribe demonstrează experților că orașul a fost o așezare stabilă pentru vikingi – nu una sezonieră destinată comerțului

„Ribe tulbură istoria”, a declarat Richard Hodges, arheolog britanic și președinte al Universității Americane din Roma. „Ceea ce avem aici sfidează opinia conform căreia vikingii nu au făcut altceva decât să efectueze raiduri și să comită violuri.”

„Putem vedea în Ribe cum societatea vikingă se baza pe o producție și un comerț sofisticat”, spune Hodges. „Este un paradox: ei făceau aceste lucruri frumoase, aveau țesături superbe, artefacte minunate, dar în același timp sunt înregistrați în istorie din cauza brutalității lor”.

Dacă vikingii erau atât de cultivați și stabili pe cât sugerează aceste dovezi, cum au reușit să acumuleze o reputație de barbari?

„În primul rând, creștinii au fost primii care au înregistrat dovezi ale existenței vikingilor și, datorită faptului că erau păgâni, este posibil ca aceștia să fi vrut să-i prezinte într-o lumină negativă în mod intenționat. Totuși, asta nu înseamnă că vikingii nu au fost deloc violenți. Cu siguranță, aceste dovezi de la Ribe susțin cu tărie ipoteza conform căreia vikingii nu erau doar niște barbari brutali.”

Registration

Aici iti poti reseta parola