Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Câștigătorul ultimului concurs democratic de la MAE, arestat pentru homosexualitate și ucis în celulă de comuniști. Documente în articol
Articole online

Câștigătorul ultimului concurs democratic de la MAE, arestat pentru homosexualitate și ucis în celulă de comuniști. Documente în articol

Era vorba de ocuparea posturilor de ataşaţi de legaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Străine al României.

Condiţiile pe care persoanele interesate de a participa la concurs trebuiau să le îndeplinească erau următoarele: „(1) să fie cetăţean român, bucurându-se de toate drepturile civile şi politice, (2) să aibă vârsta de minimum 21 de ani împliniţi şi maximum 30 de ani, (3) să fi îndeplinit obligaţiunile militare, (4) să fie apţi pentru serviciu, din punct de vedere al sănătăţii, (5) să posede diplomă de doctor sau licenţiat în drept sau litere din ţară sau străinătate, în acest din urmă caz, recunoscute conform legilor în vigoare”.

Probele

Tematica de concurs pe baza căreia candidaţii urmau să fie examinaţi cuprindea următoarele: „(a) organizarea constituţională şi administrativă a României şi a principalelor State străine, (b) principii generale de drept internaţionale public şi privat, (c) elemente de drept civil, comercial şi maritim, (d) elemente de economie politică şi de politică comercială, istoria doctrinelor economice (e) geografie politică şi comercială, (f) istoria diplomatică de la 1815 până astăzi, (g) geografia şi istoria românilor, (h) limbile română şi franceză, precum şi o a treia la alegerea candidatului”.

Examenul urma să se desfăşoare în două etape. Prima etapă cuprindea două probe scrise care erau eliminatorii. Astfel, candidaţii trebuiau să elaboreze o lucrare de drept internaţional public în limba română şi o lucrare de istorie diplomatică în limba franceză. A doua etapă consta în susţinerea unui interviu oral. Candidaţii urmau să primească note de la zero la zece, iar media minimă de admitere era nota şase.

Subiectul la examenul pentru proba scrisă în limba română desfăşurat la 15 mai 1946 s-a intitulat „Efectele transferului de teritoriu asupra persoanelor şi bunurilor în cadrul tratatelor de pace din 1919-1920”, iar subiectul la examenul pentru proba scrisă în limba franceză desfăşurat a doua zi a fost „Le Congrès de Vienne et la Sainte Alliance”.

Candidații

Din totalul de 71 de persoane înscrise la concurs, 17 candidaţi au absentat, 15 candidaţi nu au trecut examenul scris şi doar 39 de candidaţi au luat note care le-a permis prezentarea la a doua etapă a concursului. Examenul oral pentru concursul de ataşaţi de legaţie s-a desfăşurat în zilele de 31 mai, 1, 3 şi 4 iunie 1946.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola