Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Câștigătorul ultimului concurs democratic de la MAE, arestat pentru homosexualitate și ucis în celulă de comuniști. Documente în articol
Articole online

Câștigătorul ultimului concurs democratic de la MAE, arestat pentru homosexualitate și ucis în celulă de comuniști. Documente în articol

Din cei 39 de candidaţi admişi la examenul oral, unul s-a retras din concurs, iar ceilalţi 38 au obţinut toţi medii generale peste 6.

În conformitate cu regulamentul de concurs, acest lucru i-ar fi îndreptăţit pe toţi cei 38 de candidaţi să fie admişi ca ataşaţi de legaţie, însă ministrul de externe Gheorghe Tătărăscu a decis ca doar 15 dintre aceştia să fie încadraţi la Ministerul Afacerilor Străine.

Epurarea lui Tătărăscu

În colţul stânga sus al Procesului-verbal din 5 iunie 1946 al Comisiei pentru concursul de ataşaţi de legaţiune se regăseşte următoarea rezoluţie scrisă de Vasile Stoica, preşedinte al comisiei şi Secretar General al Ministerului Afacerilor Străine: „13.VII.1946. Conform hotărârii dlui Ministru de Externe se va întocmi decret pentru no. 1-17 inclusiv, cu excepţiunea no. 6 şi 13”.

Candidaţii de la nr. 6 şi 13 erau Onicescu Dan, respectiv Duncan Ludwig. Într-un referat din 25 iunie 1946 al Secţiei I Informaţii din cadrul Serviciului Special de Informaţii (S.S.I.), aflat în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (A.C.N.S.A.S.), se preciza despre Onicescu Dan că era „fiul prof. univ. Onicescu, fost legionar” şi că „simpatizează şi el cu legionarii”, iar despre Duncan Ludwig că era „german de origine” şi, totodată, era „cunoscut ca un reacţionar, adversar al regimului şi activist al Soc. «Amicii Americii»”.

Primele femei diplomat

Cu ocazia acestui concurs au fost admise în Ministerul Afacerilor Stăine primele femei diplomat: Mariana Zlatcu şi Maria Dimitriu Şoimu.

De asemenea, tot acum a intrat în diplomaţie şi Alexandru Paleologu. Cariera diplomatică a celor 15 persoane admise la concursul din 1946 a fost însă una scurtă deoarece aceştia, alături de numeroşi alţi diplomaţi de valoare, vor fi daţi afară din Ministerul Afacerilor Străine în toamna anului 1947, după venirea în fruntea acestei instituţii a Anei Pauker.

 

Mihai Rădulescu

Candidatul care s-a plasat pe primul loc la concursul diplomatic din 1946, cu media generală de 9,73, a fost Mihai Rădulescu, apreciat de prietenii şi cunoscuţii săi din epocă drept un intelectual de mare ţinută. Acesta s-a născut la 16 noiembrie 1919 în Italia, la Torino, unde familia sa se afla ca urmare a studiilor politehnice pe care tatăl său le efectua la universitatea din oraş.

Copilăria şi-a petrecut-o la Brăila unde a urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu”.

 De la vârsta de 9 ani a luat lecţii de vioară. Ultimul an de şcoală l-a făcut la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti ca urmare a mutării familiei sale în capitala ţării în 1937. Aici a terminat pe primul loc atât clasa de liceu, cât şi la bacalaureat.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola