Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Casa Albă avertizează că Rusia plănuiește să anexeze mai mult din Ucraina și îi obligă pe ucraineni să ceară cetățenia rusă
Articole online

Casa Albă avertizează că Rusia plănuiește să anexeze mai mult din Ucraina și îi obligă pe ucraineni să ceară cetățenia rusă

razboi

Casa Albă avertizează că Rusia plănuiește să anexeze mai mult din Ucraina și îi obligă pe ucraineni să ceară cetățenia rusă

Moscova „începe să deruleze o versiune a ceea ce am putea numi un manual de anexare, foarte asemănătoare cu cea pe care am văzut-o în 2014”, a spus Kirby, făcând referire la invazia Rusiei în Ucraina și anexarea Crimeei în urmă cu opt ani.

„Vedem numeroase dovezi la serviciile de informații și în domeniul public că Rusia intenționează să anexeze teritoriu ucrainean suplimentar. Guvernul rus analizează planuri detaliate pentru a anexa, se pare, o serie de regiuni din Ucraina, inclusiv Kherson, Zaporizhzhia, toate regiunile din Donețk și Luhansk”, a spus Kirby.

Rusia „instalează deja oficiali ilegitimi prin procură” în zonele din Ucraina aflate sub controlul său, a mai spus Kirby. Acești oficiali vor organiza „referendumuri false privind aderarea la Rusia”, a adăugat Kirby, continuând să spună că Moscova va folosi apoi „referendumurile false ca bază pentru a încerca să pretindă anexarea teritoriului ucrainean suveran”.

„Kremlinul nu a dezvăluit calendarul referendumurilor, dar oficialii ruși din aceste teritorii susțin că acestea vor avea loc mai târziu în acest an, posibil împreună cu alegerile regionale din Rusia din septembrie”, a spus Kirby.

Pentru a crea condițiile pe teren pentru a face aceste mișcări, Kirby a spus că Rusia încearcă să stabilească rubla ca monedă implicită în zonele aflate sub controlul său, sabotând accesul civililor la internet, vizând ucrainenii ca asociați cu activitățile de rezistență și forțând ucrainenii să solicite cetățenia rusă. Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care a deschis ușa pentru acordarea rapidă a cetățeniei ruse tuturor ucrainenilor.

„Am vrut doar să clarificăm foarte clar pentru poporul american ceea ce vedem și să-i spunem foarte clar domnului Putin că nimeni nu este păcălit de acest lucru”, a declarat Kirby. „Știm că el doar șterge praful de pe vechea carte de joc din 2014 și vom urmări cu atenție acest lucru”.

Administrația Biden a făcut în repetate rânduri pasul neobișnuit de a dezvălui în mod public informațiile americane privind planurile Rusiei în Ucraina, ca parte a unui efort de a preîntâmpina și deraia obiectivele Kremlinului.

Guvernul ucrainean a subliniat în mod constant că nu va ceda teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului

În cazul în care Rusia anexează teritoriul ucrainean, acest lucru ar putea avea implicații majore asupra oricăror discuții de pace care avansează.

Deși Putin a oferit justificări schimbătoare pentru invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina – inclusiv afirmația falsă că aceasta este condusă de neonaziști – experții de top sunt de acord în general că Putin duce un război de cucerire. De ani de zile, Putin a susținut că Ucraina nu este o țară reală și a semnalat că el crede că aceasta aparține și ar trebui să fie controlată de Rusia. Luna trecută, Putin s-a comparat cu Petru cel Mare și a caracterizat Ucraina ca fiind un teritoriu care este istoric rusesc, recunoscând efectiv că războiul este un produs al ambițiilor sale imperialiste.

Ucraina și Rusia împărtășesc legături culturale și istorice strânse, dar Putin a rescris istoria pentru a-și justifica atacurile asupra suveranității ucrainene. De-a lungul istoriei sale, o mare parte din ceea ce face parte acum din Ucraina modernă a fost cucerită de diverse imperii – inclusiv de Imperiul Rus și de Uniunea Sovietică. Dar Ucraina are, de asemenea, o cultură și o istorie distinctă, iar ucrainenii au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a fi independenți de Uniunea Sovietică în 1991.

Registration

Aici iti poti reseta parola