Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Capturarea lui Saddam Hussein 
Articole online

Capturarea lui Saddam Hussein 

Saddam

Capturarea lui Saddam Hussein 

Saddam Hussein s-a născut într-o familie săracă din Tikrit, la 160 km de Bagdad, în 1937. După ce s-a mutat la Bagdad în adolescență, Saddam s-a alăturat partidului Baath, devenit celebru în prezent, pe care avea să-l conducă mai târziu. A participat la mai multe tentative de lovitură de stat, ajutând în cele din urmă la instalarea vărului său ca dictator al Irakului în iulie 1968. Saddam i-a luat locul vărului său 11 ani mai târziu. În timpul celor 24 de ani de mandat, poliția secretă a lui Saddam, însărcinată cu protejarea puterii sale, a terorizat publicul, ignorând drepturile omului. În timp ce mulți dintre oamenii săi se confruntau cu sărăcia, el a trăit într-un lux incredibil, construind mai mult de 20 de palate somptuoase în întreaga țară. Obsedat de securitate, se spune că s-a mutat des printre ele, dormind întotdeauna în locații secrete.

La începutul anilor 1980, Saddam și-a implicat țara într-un război de opt ani cu Iranul, care se estimează că a luat peste un milion de vieți de ambele părți. Se presupune că a folosit agenți neurotoxici și iperită asupra soldaților iranieni în timpul conflictului, precum și arme chimice asupra populației kurde din nordul Irakului în 1988. După ce acesta a invadat Kuweitul în 1990, o coaliție condusă de SUA a invadat Irakul în 1991, forțând armata dictatorului să părăsească vecinul mai mic, dar nereușind să îl înlăture pe Saddam de la putere. De-a lungul anilor 1990, Saddam s-a confruntat atât cu sancțiuni economice ale ONU, cât și cu atacuri aeriene menite să îi afecteze capacitatea de a produce arme chimice, biologice și nucleare. Întrucât Irakul continua să se confrunte cu acuzații de vânzări ilegale de petrol și de fabricare de arme, Statele Unite au invadat din nou țara în martie 2003, de data aceasta cu scopul expres de a-l înlătura pe Saddam și regimul său.

Desfășurarea războiului

În ciuda faptului că a proclamat la începutul lunii martie 2003 că „nu există nicio îndoială că vor fi victorioși împotriva agresiunii”, Saddam s-a ascuns la scurt timp după invazia americană, vorbind cu poporul său doar prin intermediul unor casete audio ocazionale, iar guvernul său a căzut în curând. După ce l-au declarat pe Saddam cel mai important de pe o listă cu cei mai căutați 55 de membri ai regimului său, Statele Unite au început o căutare intensă a fostului lider și a celor mai apropiați consilieri ai săi. La 22 iulie 2003, fiii lui Saddam, Uday și Qusay, pe care mulți credeau că îi pregătea pentru a-i lua locul într-o zi, au fost uciși atunci când soldații americani au efectuat un raid asupra unei vile în care se aflau în orașul Mosul din nordul Irakului.

Cinci luni mai târziu, la 13 decembrie 2003, soldații americani l-au găsit pe Saddam Hussein ascuns într-o groapă adâncă de doi metri și jumătate, la nouă mile de orașul său natal Tikrit. El nu a opus rezistență și nu a fost rănit în timpul arestării. Un soldat aflat la fața locului l-a descris ca fiind „un om resemnat cu soarta sa”.

După ce a fost judecat, a fost executat la 30 decembrie 2006. În ciuda unei căutări îndelungate, în Irak nu au fost găsite niciodată arme de distrugere în masă.

Registration

Aici iti poti reseta parola