Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Orașul pierdut, un „Helm’s Deep” din viața reală, posibil descoperit în Irak
Articole online

Orașul pierdut, un „Helm’s Deep” din viața reală, posibil descoperit în Irak

fortăreață

Se crede că fortăreața antică ar face parte din orașul pierdut Natounia

Fortăreața, cunoscută sub numele de Rabana-Merquly, a făcut cândva parte din Imperiul Partenian (cunoscut și sub numele de Imperiul Arsacid), care a domnit între 247 î.Hr. și 224 d.Hr. Parții au fost dușmani înverșunați ai Imperiului Roman și au purtat diverse bătălii împotriva lor timp de peste 250 de ani. Acum, noi cercetări la această fortăreață veche de 2.000 de ani sugerează că a servit ca unul dintre centrele regionale ale imperiului.

În timpul unei expediții recente, o echipă internațională de arheologi a descoperit reliefuri gemene din piatră la cele două intrări ale așezării, care se află la baza muntelui Piramagrun din Munții Zagros. Se spune că reliefurile potrivite îl înfățișează pe un rege din Adiabene, un regat care făcea parte din Imperiul Parthian, potrivit cercetătorilor.

„Pe baza vestimentației personajului, în special a pălăriei sale, credem că fortăreața a fost construită de dinastia conducătoare a Adiabenei în apropierea graniței estice a regatului”, a declarat Michael Brown, cercetător principal al studiului, cercetător la Institutul de Preistorie, Protoistorie și Arheologie a Orientului Apropiat al Universității Heidelberg din Germania.

„Reliefurile gemene din piatră sunt exemple rare de monumente în mărime aproape naturală ale conducătorilor din perioada partă și ne permit să facem legătura între cetate și cei care au construit-o.”

Amplasarea sitului arheologic

El a adăugat: „Ambele reliefuri sunt situate imediat lângă cele două intrări cu porți și au fost concepute în mod clar pentru a face o declarație politică – ele pot fi caracterizate ca fiind propagandă antică”.

Înainte de această descoperire, singurele reprezentări cunoscute ale existenței Natouniei (cunoscută și sub numele de Natounissarokerta), au fost documentate pe câteva monede datând din secolul I î.Hr.

„Asocierea mai specifică cu orașul Natounia provine din inscripția de pe monedele rare ale acestui oraș găsite în altă parte, care îl localizează „pe Kapros”, care este râul modern Zab inferior”, a declarat Brown. Din acest motiv, orașul a fost numit uneori Natounia on the Kapros.

În plus față de reliefuri, care îl înfățișează probabil pe Natounissar, fondatorul orașului, sau un descendent direct, cercetătorii au folosit drone pentru a explora fortificațiile care măsoară aproximativ 4 kilometri, împreună cu două așezări din apropiere, Rabana și Merquly, de la care se trage numele sitului.

„Rabana-Merquly este de departe cel mai mare și mai impresionant sit din epoca partă din regiune și singurul cu iconografie regală, așa că este de departe cel mai bun candidat [pentru a fi Natounia]”, a declarat Brown. „Fortificațiile sale închid un teren natural apărabil și pot fi privite ca o extensie a peisajului montan din jur. Dacă sunteți familiarizați cu Stăpânul Inelelor, este practic un Helm’s Deep din viața reală”.

În timpul domniei sale, Imperiul Parthian a jucat un rol formativ în dezvoltarea globalizării eurasiatice prin relațiile sale complexe cu Roma, India și China Han.

„Este foarte probabil ca cetatea să fi jucat un rol important în gestionarea acestor relații prin comerț și diplomație, precum și prin forță militară”, a spus el.

Cu toate acestea, se pare că parții au abandonat fortăreața relativ repede după ce a fost construită. „Cea mai mare parte a arhitecturii este monofazată (adică nu prea multe reconstrucții), așa că noi credem că cetatea nu a fost folosită pentru foarte mult timp în timpul ocupației principale din epoca partă. Probabil un interval de cel mult 100 de ani”, a declarat Brown. În timp ce se aflau la fața locului, Brown și echipa sa au descoperit, de asemenea, o cascadă mare în vale, pe care el o numește un „fenomen sezonier”, deoarece apare doar după o ploaie puternică.

„Ar fi putut avea o semnificație religioasă pentru ocupanții din epoca partă ai Rabanei”, a spus el. „În acest sens, se poate face o asociere plauzibilă cu zeița iraniană a apei Anahita. Un mic altar tăiat în stâncă în apropiere, cel mai probabil pentru foc, susține interpretarea religioasă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola