Evenimentul Istoric > Articole online > Capturarea lui Ossama bin Laden, subiect de expoziție la New York
Articole online

Capturarea lui Ossama bin Laden, subiect de expoziție la New York

Bazându-se pe accesul fără precedent la agențiile și oamenii care au ajutat la vânarea liderului Al-Qaida, expoziția organizată de Muzeul Național 11 septembrie examinează informațiile și activitățile militare care au dus la localizarea teroristului la Abbottabad, în Pakistan.

Acolo a și fost ucis Ossama Bin Laden, după 10 ani de la atacurile de la 9 septembrie 2001, se arată pe site-ul Muzeului Național 11 septembrie.

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care au dus la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York şi au distrus o parte clădirii Pentagonului din Washington, s-au soldat cu moartea a 3.000 de persoane.

Potrivit site-ului muzeului, expoziţia va prezenta publicului cei zece ani de căutari ai lui Bin Laden, care au început înainte de 11 septembrie 2001 prin atacurile asupra Ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania şi atacul asupra crucişătorului USS Code din Yemen, în care şi-au pierdut viaţa 17 militari în 2000, şi continuând cu dispariţia liderului Al-Qaida în munţii Tora Bora din Afganistan după atentate.

Sunt prezentate peste 60.000 de obiecte, precum şi imagini ale operaţiunii grupului de elită al puşcaşilor marini US Navy care l-au surprins pe Bin Laden în ascunzătoarea lui din Pakistan, după zece ani de căutări.

În operaţiunea, care a durat aproximativ 45 de minute, au murit Bin Laden şi unii dintre colaboratorii săi, printre care unul dintre fiii săi şi o femeie.

Expoziția intitulată "Revealed: The Hunt for Bin Laden" include interviuri cu figuri-cheie precum fostul preşedinte Barack Obama, care a anunţat lumii moartea liderului Al-Qaida în noaptea de 2 mai 2011, cu directorul CIA din acea perioadă, Leon Panetta, şi cu comandantul operaţiunii, amiralul William McRaven, printre alţii.

CITIȚI ȘI: Imagini nepublicate până acum, cu atentatele de la 11 septembrie, descoperite într-o casă

DAR ȘI: Cancerul continuă misiunea ucigașă a atentatorilor de la 11 septembrie 2001

Registration

Aici iti poti reseta parola