Căpitanul Ilie Iordache, nr. 32/II/0012309/23.07.1982: ”Memoriu privind o întâlnire cu Marian”
Ministerul de Interne
STRICT SECRET
Unitatea militară 0620
Copie nr. 2
Memo
În cadrul unei întâlniri din 23 iulie 1982, sursa [noastră] ‘MARIAN’ ne-a informat despre următoarele:
1. Ieri, [la 22 iulie 1982], a discutat cu Khaled el-Sheik, Ahmad al-Assad, cu alți angajați ai Biroului OEP din București și cu Abu Doleh, despre invazia israeliană în Liban, [și] a aflat că situația palestinienilor este critică. Până în prezent, [israelienii] au luat 61.000 de prizonieri; cu toate acestea, există un număr suficient de [palestinieni] în Beirut (6.000 de luptători, plus voluntari din Yemen și din alte state arabe) care pot duce o luptă cu israelienii.
Abu Doleh (scund, cu o voce gravă) este unul dintre liderii al-Sai’qa și a sosit recent în țara noastră. El a spus că întreaga conducere a OEP se află în Beirut și că sunt perfect în siguranță datorită buncărelor subterane, dar mai ales datorită luptei extraordinare a poporului palestinian și sistemului de protecție al Beirutului (mai multe cercuri concentrice de câmpuri minate), care practic îi împiedică pe israelieni să intre în oraș.
Conducerea OEP consideră că numărul victimelor este deja prea mare (40.000 de morți), astfel încât acum este pusă sub semnul întrebării existența națiunii [palestiniene]. Deși Yasser Arafat a primit o telegramă de la liderul libian [Gaddafi], care conținea câteva propuneri pentru rezolvarea conflictului, [Arafat] nu a răspuns. Aceeași telegramă a fost trimisă lui Hafez al-Assad, căruia Gaddafi i s-a plâns de tăcerea lui Yasser Arafat.
Liderul palestinian l-a delegat pe Abu Houl să rupă asediul și să meargă la Damasc, unde a vorbit cu Hafez al-Assad, iar acesta s-a întors la Beirut în urmă cu câteva zile.
Abu Doleh nu a dat detalii despre conținutul discuțiilor [cu Hafez al-Assad], dar când [‘MARIAN’] l-a întrebat despre cum a reușit Abu Houl să rupă asediul, el a răspuns că, deși au existat trădători precum An Ahage Ismail – liderul armatei Saida, care a fugit la Damasc, există încă unii „patrioți” printre membrii Falangelor din Beirutul de Est, care pot duce și scoate pe oricine din Beirut pentru 20.000 de dolari.
2. În ceea ce privește incidentele din 2 iulie 1982 dintre unii studenți palestinieni și angajații Biroului OEP, sursa [noastră] a declarat că aceștia din urmă sunt încă nemulțumiți de lipsa de inițiativă a autorităților române de a-i prinde [pe studenți] și de a-i preda [Biroului OEP]. Prin urmare, până în prezent, Khaled el Sheick și Ahmed al-Assad poartă arme asupra lor pentru a se răzbuna pe [studenții] în cauză. ‘MARIAN’ a declarat că, cu trei zile înainte [de întâlnirea sa], l-a văzut pe Ahmed al-Assad având asupra sa o armă americană, un JVL cu o țeavă și șase gloanțe, care ar putea trage accidental. Ahmed al-Assad a spus că știa [foarte bine] când să tragă cu el.
– Sursa noastră ne-a furnizat aceste informații în urma instrucțiunilor pe care i le-am furnizat.
– Persoanele pe care le-a menționat se află sub supravegherea unității noastre S.3, unde vom depune o copie a acestui memoriu.
– ‘Marian’ a fost instruit să urmeze instruirea pe care i-am oferit-o prin operațiunea ‘0906/82’.
– Vă propunem să publicăm acest material în buletinul [nostru].
Semnat:
Căpitan Ion Iordache
Sursă: Wilson Center