Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Campania „Marșul spre mare” a generalului Sherman, o campanie de pământ pârjolit
Articole online

Campania „Marșul spre mare” a generalului Sherman, o campanie de pământ pârjolit

Marsul spre mare

Campania „Marșul spre mare” a generalului Sherman, o campanie de pământ pârjolit

În următoarele șase săptămâni, armata lui Sherman a distrus cea mai mare parte a statului înainte de a captura portul maritim confederat Savannah, Georgia.

Sherman a capturat Atlanta la începutul lunii septembrie 1864, după o lungă campanie de vară. Cu toate acestea, el și-a recunoscut vulnerabilitatea în oraș, deoarece liniile sale de aprovizionare se întindeau până la Nashville, Tennessee. Jefuitorii confederați, precum Nathan Bedford Forrest, amenințau să îi taie liniile, iar Sherman a trebuit să angajeze mii de soldați pentru a proteja căile ferate și râurile care transportau provizii pentru armata sa masivă. Sherman și-a împărțit armata, păstrând 60.000 de oameni și trimițând restul la Nashville cu generalul George Thomas pentru a se ocupa de rămășițele Armatei din Tennessee a generalului confederat John Bell Hood, forța pe care Sherman o învinsese pentru a cuceri Atlanta.

După ce a aflat că președintele Abraham Lincoln a câștigat realegerea la 8 noiembrie, Sherman a comandat 2.500 de căruțe încărcate cu provizii. Medicii au verificat fiecare soldat pentru a vedea dacă era bolnav sau rănit, iar cei care au fost considerați inapți au fost trimiși la Nashville. Sherman i-a scris generalului său șef, Ulysses S. Grant, că, dacă ar putea mărșălui prin Georgia, ar fi „o dovadă pozitivă că Nordul poate învinge”. I-a spus lui Grant că nu va trimite curieri înapoi, ci să aibă „încredere că ziarele din Richmond vă vor ține bine informat”. Sherman a încărcat surplusul de provizii în trenuri și le-a expediat înapoi la Nashville. Pe 15 noiembrie, armata a început să se deplaseze, arzând secțiunea industrială a orașului Atlanta înainte de a pleca. Un martor a relatat „incendii imense și furioase care aprindeau ceruri întregi… valuri uriașe de foc se rostogolesc spre cer; în prezent, scheletul marilor depozite se detașează în relief de foile de flăcări răcnitoare, arzătoare și furioase”. Celebra distrugere a Georgiei de către Sherman începuse.

Registration

Aici iti poti reseta parola