Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Bună ziua, la revedere: Un ministru grec aterizează la Tripoli, apoi decolează imediat
Articole online

Bună ziua, la revedere: Un ministru grec aterizează la Tripoli, apoi decolează imediat

Grecia

Bună ziua, la revedere: Un ministru grec aterizează la Tripoli, apoi decide să plece imediat

Asta s-a întâmplat joi, când ministrul grec de externe Nikos Dendias a aterizat la Tripoli, în Libia, a fost informat că omologul său – care are legături strânse cu Turcia – îl aștepta și a ordonat pilotului să decoleze, după cum relatează Politico

Întoarcerea diplomatică rapidă va deteriora probabil și mai mult relația deja tensionată dintre Grecia și administrația de la Tripoli.

Libia se află de ani de zile în conflict între Guvernul de Acord Național (GNA), susținut de ONU și cu sediul la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj, și generalul rebel Khalifa Haftar, omul din estul țării, cu sediul la Benghazi, și liderul Armatei Naționale Libiene (LNA).

Turcia, inamicul tradițional al Greciei, are legături strânse cu GNA, iar Ankara i-a furnizat echipamente și informații, ajutând la zădărnicirea unei campanii de un an de zile a lui Haftar pentru a cuceri capitala.

Luna trecută, Turcia a semnat un acord preliminar cu guvernul libian de la Tripoli pentru explorarea petrolului și a gazelor în largul coastelor libiene – fără a preciza dacă studiile vor avea loc în apele de la sud de Grecia, unde Atena spune că turcii nu au dreptul să se afle.

Acuzațiile la adresa Turciei

Dendias a acuzat atunci Turcia că exploatează „situația turbulentă din Libia pentru a destabiliza și mai mult securitatea în regiunea mediteraneană și pentru a stabili o hegemonie regională”.

În această călătorie, Dendias plănuia inițial să viziteze doar Benghazi, dar guvernul rival din Tripoli a insistat să se oprească pe acolo. Ministrul grec a fost de acord, dar cu o condiție, potrivit oficialilor diplomatici: să se întâlnească doar cu Mohamed al-Menfi, președintele Consiliului Prezidențial al Libiei și fost ambasador în Grecia. Dendias nu a vrut să fie fotografiat cu Najla Mangoush, ministrul de externe de la Tripoli și cea care a semnat acordul de explorare energetică cu Turcia.

Acesta a fost planul A. Dendias a avut nevoie de un plan B rapid când avionul său a aterizat pe un aeroport, de altfel liniștit, și o mulțime de fotografi îl așteptau. De asemenea, îl aștepta și … Mangoush!

Rapid ca un fulger, Dendias și-a rotit degetul în aer, imitând un motor de avion și indicându-i pilotului că această vizită specială se terminase înainte de a începe.

Libienii „au presupus că, dacă apare cineva, vor forța o întâlnire”, a declarat un înalt oficial grec. „Nimeni nu ne poate forța să ne întâlnim cu cineva”.

Cu toate acestea, pentru a face lucrurile și mai ciudate, avionul lui Dendias a trebuit să aștepte aproximativ o oră pe pistă înainte de a se îndrepta spre Benghazi, deoarece controlul traficului aerian din Tripoli nu a vrut să-i aprobe planul de zbor.

„Într-o situație surprinzătoare… ministrul grec a refuzat să coboare din avionul său și s-a întors de unde a venit fără nicio explicație”, a declarat ministerul libian de externe. Acesta a adăugat că „deplânge acest comportament și va lua măsurile diplomatice adecvate pentru a păstra suveranitatea Libiei”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola