Evenimentul Istoric > Articole online > Bucureștiul este solicitat să trimită urgent 10 kg de icre negre proaspete Legației din Elveția. Document în articol
Articole online

Bucureștiul este solicitat să trimită urgent 10 kg de icre negre proaspete Legației din Elveția. Document în articol

Aceste delicatese urmau să fie servite la prânzul de gală oferit de Suveranii României Președintelui Republicii Elvețiene și Consiliului Federal, înalților demnitari de la Societatea Națiunilor și reprezentanților corpului diplomatic. 

România a fost unul dintre cei mai mari producători de caviar în prima jumătate a secolului XX. Primele înregistrări ale capturilor de sturioni din România datează din 1920, an în care s-au recoltat 455 tone de sturioni, recordul de captură fiind 1939, când s-au prins 1144 tone de sturioni.

Capturile din România au scăzut dramatic după 1970, când habitatul lor natural a fost distrus prin construirea hidrocentralelor de pe Dunăre și amplele lucrări de desecare și amenajare a fluviului.

„Pești regali”

 

Până în secolul al XIV-lea, sturionii erau prezenți în cea mai mare parte din Europa.

Datorită calității lor sturionii erau încă de atunci amenințați de pescuitul intensiv, fapt ce l-a determinat pe Regele Angliei Eduard al II-lea să îi declare „pești regali” în 1324, astfel încât teoretic și astăzi monarhia britanică deține orice sturion din râurile ori apele teritoriale engleze. Caviarul a fost asociat astfel cu luxul, reputație ce a contribuit la pescuitul excesiv și la dispariția aproape totală a sturionilor!

 

Sursa: Arhivele diplomatice al MAE

Registration

Aici iti poti reseta parola