Evenimentul Istoric > Articole online > București. 1.500 de arestări într-o singură zi! CIA, șocată
Articole online

București. 1.500 de arestări într-o singură zi! CIA, șocată

Operațiunea la care se face referire ar fi avut loc pe 21 august 1950, dar informația a ajuns la Washington abia pe 21 septembrie.

Textul transmis este următorul: ”Pe 21 august 1950, ca o măsură de siguranță pentru parada din 23 august, 1.500 de persoane din București au fost arestate ”pentru suspiciuni”.”

Arestări în masă

Arestările în masă nu erau o surpriză pentru acea perioadă. De exemplu, în noaptea de 5 spre 6 mai 1950, au fost arestați mai mulți demnitari, evenimentul fiind descris și de Constantin C. Giurescu, în cartea ”Cinci ani și două luni în închisoarea din Sighet”:

Pe 6 mai 1950, la ora patru dimineața, soneria a sunat prelung, persoana recomandându-se a fi de la Securitate. Când Giurescu i-a deschis ușa, bărbatul și-a băgat piciorul între prag și ușă, pentru a nu putea fi închisă; i-a arătat un mandat de percheziție, dar după ce a intrat în casă și trei dintre cei patru însoțitori din curte l-au urmat, l-a informat pe Giurescu că percheziția avea să se facă în absența lui, el urmând a fi dus la Ministerul de Interne.

Ajuns acolo, a așteptat o vreme, apoi a fost dus la intrarea de serviciu, la care așteptau două dube; i s-a dat un număr (7) și a fost dus într-o dubă, ale cărei cinci boxe individuale erau ocupate și închise. În dubă se aflau deja Dinu Brătianu, Dumitru Alimănișteanu, Napoleon Crețu, Radu Portocală, Pantelimon Halippa, Ioan Mihail Racoviță, Ion Manolescu Strunga, Nicolae Samsonovici, Tancred Constantinescu, Alexandru Popescu-Necșești. În cele cinci boxe erau Gheorghe Tătărescu, Gheorghe Vântu, Gheorghe Brătianu, Constantin „Bebe” Brătianu și Petre Bejan.

La ora opt fără un sfert, după ce se umpluse și a doua dubă, au demarat deja spre Sighet, fără a fi informați despre destinație sau motivul arestării.”

Preventiv

Pentru a preîntâmpina o contra-manifestație, persoanele ”suspecte” erau ridicate de acasă sau consemnate pe parcursul manifestațiilor ordonate de comuniști.

Sărbătoarea de 23 august a fost pentru comuniști o dată de referință, fiind instituită chiar Zi Națională, în amintirea ”insurecției armate din 23 august 1944”.

Registration

Aici iti poti reseta parola