Online

București. 1.500 de arestări într-o singură zi! CIA, șocată

 Alecu Racoviceanu
București. 1.500 de arestări într-o singură zi! CIA, șocată

Una dintre cele mai scurte telegrame ale rezidenței CIA de la București către centrală este cea legată de arestarea a 1500 de persoane într-o singură zi!

Operațiunea la care se face referire ar fi avut loc pe 21 august 1950, dar informația a ajuns la Washington abia pe 21 septembrie.

Textul transmis este următorul: ”Pe 21 august 1950, ca o măsură de siguranță pentru parada din 23 august, 1.500 de persoane din București au fost arestate ”pentru suspiciuni”.”

Arestările în masă nu erau o surpriză pentru acea perioadă. De exemplu, în noaptea de 5 spre 6 mai 1950, au fost arestați mai mulți demnitari, evenimentul fiind descris și de Constantin C. Giurescu, în cartea ”Cinci ani și două luni în închisoarea din Sighet”:

”Pe 6 mai 1950, la ora patru dimineața, soneria a sunat prelung, persoana recomandându-se a fi de la Securitate. Când Giurescu i-a deschis ușa, bărbatul și-a băgat piciorul între prag și ușă, pentru a nu putea fi închisă; i-a arătat un mandat de percheziție, dar după ce a intrat în casă și trei dintre cei patru însoțitori din curte l-au urmat, l-a informat pe Giurescu că percheziția avea să se facă în absența lui, el urmând a fi dus la Ministerul de Interne.

Ajuns acolo, a așteptat o vreme, apoi a fost dus la intrarea de serviciu, la care așteptau două dube; i s-a dat un număr (7) și a fost dus într-o dubă, ale cărei cinci boxe individuale erau ocupate și închise. În dubă se aflau deja Dinu BrătianuDumitru AlimănișteanuNapoleon CrețuRadu PortocalăPantelimon HalippaIoan Mihail RacovițăIon Manolescu StrungaNicolae SamsonoviciTancred ConstantinescuAlexandru Popescu-Necșești. În cele cinci boxe erau Gheorghe TătărescuGheorghe VântuGheorghe BrătianuConstantin „Bebe” Brătianu și Petre Bejan.

La ora opt fără un sfert, după ce se umpluse și a doua dubă, au demarat deja spre Sighet, fără a fi informați despre destinație sau motivul arestării.”

Pentru a preîntâmpina o contra-manifestație, persoanele ”suspecte” erau ridicate de acasă sau consemnate pe parcursul manifestațiilor ordonate de comuniști.

Sărbătoarea de 23 august a fost pentru comuniști o dată de referință, fiind instituită chiar Zi Națională, în amintirea ”insurecției armate din 23 august 1944”.

Inapoi la articole
Citește în continuare pe EVZ Istoric