Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Bucureșteanul care anul trecut a fost Cel mai Vârstnic Bărbat al Planetei
Articole online

Bucureșteanul care anul trecut a fost Cel mai Vârstnic Bărbat al Planetei

Dumitru Comănescu a murit la 111 ani și 231 de zile și, timp de o lună, a fost deținătorul acestui record unic, o premieră absolută pentru Europa de Est.

Declarat oficial Cel mai Vârstnic Cetățean al Municipiului București, Dumitru Comănescu devenea pe 28 mai 2020, conform The Gerontology Research Group (GRG), cel mai longeviv bărbat în viață al Planetei.

Avea 111 ani și 7 luni.

Urmare a demersurilor efectuate de Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), pe 29 iunie 2019 Dumitru Comănescu era declarat oficial de către Direcția pentru Evidența Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, „Cel mai vârstnic cetăţean român al Municipiului Bucureşti”.

Spusele Patriarhului Daniel

Pe 23 iunie 2020, Dumitru Comănescu a fost decorat cu distincția CRUCEA PATRIARHALĂ „pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății”.

„Este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un creștin ortodox mirean. Și pentru aceasta, vă multumesc cu recunoștință1”, a spus atunci Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, Patriarhul Bisericii Oxtodoxe Române.

A fost onorată astfel, o viață exemplară, definită de cumpătare, înțelepciune și credință în Dumnezeu.

Locul 5 pe țară… la 86 de ani

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, comuna Drăgăneasa, judeţul Prahova. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti.

Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să își găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor.

A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică.

Abia împlinise 86 de ani când s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, domnul Comănescu s-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi a luat locul 5 pe ţară, așa încât şi-a prelungit activitatea…

Secretul longevităţii sale a fost dragostea pe care i-a oferit-o familia, fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoţi, se arată într-un comunicat al CSMB.

Registration

Aici iti poti reseta parola